Amfilohije: Vlast se ujedinila s onima protiv kojih se borio Sv. Petar Cetinjski

Srpska pravoslavna crkva u Cnoj Gori, sa Amfilohijem na čelu, prema gotovo svim istraživanjima svrstala se u red institucija sa najvećim stepenom povjerenja građana
145 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Amfilohije, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 26.12.2015. 18:46h

Navršava se 25 je godina od kada je za mitropolita crnogorsko- primorskog izabran Amfilohije Radović.

On je jutros sa sveštenstvom iz Srbije, Makedonije i Rusije služio liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Od tada do danas, on je učestvovao ne samo u duhovnom životu crkve, već je aktivno participirao i u temama i pitanjima u vezi sa svjetovnim životom i problemima države.

Srpska pravoslavna crkva u Cnoj Gori, sa Amfilohijem na čelu, prema gotovo svim istraživanjima svrstala se u red institucija sa najvećim stepenom povjerenja građana.

Sa druge strane, polovina Crne Gore optužuje Amfilohija da je vise svađao nego mirio, dok mu mnogi na dušu stavljaju to što je aktuelnoj vlasti, koja traje kao i njegovo stolovanje na tronu Sv. Petra mnogo puta produžio opstanak.

"Nadamo se da će ova vlast ići ponovo nastaviti da ide onim putem kojim je išla do 2000. godine. Ako nije spremna da se promijeni, onda mislim da će Crnogorci morati da je promijeni. Ako ovako nastavi ona izdaje vitalne interese Crne Gore. I već je to učinila izdajom Kosova i Metohije, izdajom Rusije i svega pravoslavlja i ujedinjenjem sa vjekovnim neprijateljima Crne Gore protiv kojih se borio Sveti Petar Cetinjski. Nadamo da će se promijeniti, a ničija nije do zore gorjela, rekao je Amfilohije.

Vlast se u Crnoj Gori nije mijenjala 25 godina, a Amfilohije je prozivan da je u nekim ključnim, pa i istorijskim trenucima pružio podršku i tako produžio njen opstanak.

"Ja sam pružao podršku do onog trenutka dok vlast nije počela da se odriče, da svojim interesima i vlastoljublju žrtvuje i crkvu i Crnu Goru. Tog trenutka mitropolit crnogorsko-primorski ne može više sa takvom vlašću", istakao je Amfilohije

Bonus video: