Otvorena poglavlja o saobraćajnoj politici i energetici

Poglavlje 15 se sastoji od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unaprijeđenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftnih zaliha, nuklearnu energiju i bezbjednost i zaštitu od radijacije
135 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Aleksandar Andrija Pejović,, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Aleksandar Andrija Pejović,, Foto: MVPEI
Ažurirano: 21.12.2015. 13:18h

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovore u poglavljima 14 i 15, koja se odnose na saobraćajnu politiku i energetiku.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopšteno je da poglavlje 14 obuhvata propise i standarde za bezbjedniji, konkurentniji i ekonomičniji saobraćaj regulisan kroz oblasti drumskog saobraćaja i putne infrastrukture, željezničkog, vazdušnog, pomorskog, saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima, kombinovanog saobraćaja i satelitske navigacije.

Poglavlje 15 se sastoji od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unaprijeđenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftnih zaliha, nuklearnu energiju i bezbjednost i zaštitu od radijacije.

„Otvaranju poglavlja prethodio je posvećen rad svih institucija na usklađivanju s evropskim propisima i praksom u tim oblastima. Prema ocjenama Evropske komisije, Crna Gora je postigla dobar nivo usklađenosti, kao i potrebne administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u ovim oblastima“, navodi se u saopštenju MVPEI.

Državnu delegaciju Crne Gore na konferenciji u Briselu predvodi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić. U delegaciji je i državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador, Aleksandar Andrija Pejović, generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i šef radne grupe za 15. poglavlje, Dragica Sekulić, generalni direktor za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Nebojša Krstajić i sekretar Pregovaračke grupe Miodrag Radović.

Bonus video: