Pravi primjer uspješnog spoja malog biznisa i osoba sa invaliditetom

"Posle sedam mjeseci firma je obavezna da na pola godine zaposli dvoje polaznika. Međutim, istakao bih da u ovoj sad fazi razmišljamo da ne budu samo dvije, već da budu sve četiri osobe, gledajući kako se program do sada razvija", kazao je Dragnić
133 pregleda 1 komentar(a)
OSI Nikšić, Foto: Printscreen
OSI Nikšić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 09.12.2018. 19:16h

Za šest osoba sa invaliditetom sa evidencije ZZZ, prije pola godine vrata je otvorila mala nikšićka firma koja se bavi graviranjem, štampom reklamnih predmeta i izradom medalja i pehara. Odlučili su se na to, kažu, zbog dosadašnjeg pozitivnog iskustva u radu sa ovim osobama.

"S.T DOO već ima iskustva sa radom sa OSI, tako što već ima jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom. Saradnja sa tom osobom se uspješno pokazala i već 10 godina ta osoba radi u ovoj firmi", kazao je Boris Dragnić, koordinator projekta.

Firma je od ZZZCG dobila oko 65.000 eura od čega su kupljene nove mašine, na kojima se obučava šest polaznika.

"Poslije četiri mjeseca obuke dolazimo do faze gdje moramo dvoje polaznika da isključimo iz projekta, a sa četiri osobe nastavljamo da radimo sedam mjeseci", kazao je Dragnić.

Polaznici obuke zadovoljni su stečenim znanjem, iako se ranije nijesu susretali sa tehnikama štampe i graviranja.

"Zaista smo zadovoljni zato što smo dosta toga naučili i zato što su ljudi koji rade u ovoj firmi nama posvetili maksimalnu pažnju i potrudili se da nas maksimalno obuče za ovako kratak period", kazala je Slavica Lalović

"Imao sam prilično predznanje što se tiče kompjutera, ali uvijek se nešto novo uči za posao. Korel, program koji se bavi crtanjem za laser potpuno mi je bio stran i još uvijek učim", kazao je Mladen Nikčević .

Polaznici, koji već samostalno obavljaju određene poslove nadaju se da će ostati da rade u ovoj firmi, posebno zbog toga što su prihvaćeni na pravi način. Tome se nada i koordinator projekta.

"Posle sedam mjeseci firma je obavezna da na pola godine zaposli dvoje polaznika. Međutim, istakao bih da u ovoj sad fazi razmišljamo da ne budu samo dvije, već da budu sve četiri osobe, gledajući kako se program do sada razvija", kazao je Dragnić.

Iz nikšićke firme koja realizuje projekat zapošljavanja OSI poručuju preduzetnicima da zapošljavaju ove osobe , jer će dobiti predane radnike, I uz to povoljnosti u poslovanju.

Bonus video: