Mandić: Kolege da dođu ako ne bude dogovora o prelaznoj vladi

"Očekujemo da nam naše kolege iz opozicije jasno u ponedjeljak saopšte, zajedno sa kolegama iz Socijaldemokratske partije i ljudima iz Demokratske partije socijalista (DPS) da li je režim pristao na prelaznu vladu ili ne“, kazao je Mandić
15 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Andrija Mandić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.12.2015. 18:48h

Lideri Demokratskog fronta (DF) očekuju da im se kolege iz opozicije, ukoliko u parlamentarnom dijalogu ne bude postignut dogovor o prelaznoj vladi, pridruže na protestu u srijedu, kako bi zajednički izvršili pritisak i došli do ispunjenja tog zahtjeva.

Član Predsjedništva DF-a, Andrija Mandić, rekao je da će najavljeni protesti 20. i 23. decembra biti nastavak politike koja će dovesti do fer i poštenih izbora.

"Očekujemo da nam naše kolege iz opozicije jasno u ponedjeljak saopšte, zajedno sa kolegama iz Socijaldemokratske partije i ljudima iz Demokratske partije socijalista (DPS) da li je režim pristao na prelaznu vladu ili ne“, kazao je Mandić na konferenciji za novinare.

U nedjelju će, kako je rekao, dobiti poruke DF-a da traže formiranje prelazne vlade.

"Očekujemo da se to desi već u ponedjeljak, da čestitamo onima koji putem pregovora dođu do takvog rješenja, ali ako ga ne bude putem pregovora, vjerujem da će nam se sve kolege iz opozicije priključiti na skupu u srijedu, da zajednički izvršimo pritisak i dođemo do prelazne Vlade“, naveo je Mandić.

Prema njegovim riječima, ideja prelazne vlade nema alternativu i to je, dodao je, ideja koja će omogućiti održavanje prvih slobodnih i fer izbora.

Mandić je kazao da su, ono što su prethodnih dana gledali u Skupštini, stvari bitne za izborni proces. „Ali bez prelazne vlade to bi opet bila jedna vrsta prevarnog glasanja, koju bi opet iskoristila DPS da ponovo pokrade izbore“.

Funkcioner DF-a Milan Knežević pozvao je sve građane Crne Gore, koji istinski žele demokratske procese i održavanje prvih fer i poštenih izbora, da dođu na nastavak protesta u nedjelju.

"Vjerujem da naše kolege iz opozicije, koje će u ponedjeljak razgovarati sa Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem, još imaju šansu da se izbore za formiranje prelazne vlade“, kazao je on.

Protest će, kako je rekao, osim ponavljanja zahtjeva, biti i svojevrstan vid demokratske podrške kolegama da ono što se, kako smatraju u DF-u, ne može ostvariti za stolom zajedno sa Đukanovićem i Krivokapićem, oni definišu i završe u ponedjeljak.

"Nakon toga će sve biti jasno u Crnoj Gori i znaće se je li došlo do dogovora ili ne“, rekao je Knežević.

On je kazao da prisustvo predstavnika DF-a na najbolji način šalje poruku o njihovom jedinstvu i spremnosti da istraju u onome što su započeli 27. septembra.

Mandić je, upitan da li će tokom izborne kampanje odgovarati Đukanoviću, koji je najavio da će priča o NATO-u biti dio izborne kampanje, ili će pričati o socijalnim problemima, rekao da DF ne želi da ide na izbore koji će biti kao i dosadašnji.

"Zato i tražimo prelaznu vladu, koja je i uslov, vjerujem, čitave opozicije, i zalažemo se, kao DF, da to bude uslov čitave opozicije, da se za prelaznu vladu veže i nastup opozicije na izborima“, rekao je on.

Što se, kako je kazao, tiče NATO-a, u DF-u postoje različiti pristupi tom pitanju, ali i pošten politički dogovor da se to razriješi na referendumu, protiv čega je, dodao je, Đukanović.

Mandić je rekao da oni koji se protive NATO članstvu znaju je da jedina većina koja danas postoji u Crnoj Gori ona koja se protivi učlanjenju Crne Gore u Alijansu.

On je nekim kolegama iz opozicije koji, kako je rekao, pokušavaju njima, pripadnicima te većine da kažu da prave veliku grešku što zastupaju tu politiku, poručio da će raditi svoj posao.

„Zastupajući većinu i vjerujući da će politika protivljenja učlanjenju Crne Gore u NATO biti politika koja će obilježiti 2016. godinu i dovesti DPS da bude ono što jeste, manjina u Crnoj Gori“, kazao je Mandić.

Bonus video: