Proširenje jedna od najuspješnijih politika EU

Pejović je istakao da je izvještaj o napretku dokument od ključnog značaja za sve države u procesu pristupanja EU, jer predstavlja jasan pokazatelj postignutih rezultata u periodu od 12 mjeseci i istovremeno daje korisne smjernice za aktivnosti koje je potrebno sprovesti u narednom periodu
1 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Gov.me
Crna Gora, EU, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.12.2015. 16:08h

Politika proširenja jedna je od najuspješnijih politika Evropske unije (EU), koja je tokom prethodnog perioda odigrala važnu ulogu u uspostavljanju mira, promovisanju regionalne saradnje i ekonomskom napretku Evrope, poručeno je sa skupa u Stokholmu.

Skup „EU integracija Zapadnog Balkana: ostvarenje misije“, koji je bio posvećen integraciji tog regiona u EU i regionalnoj saradnji, zajednički su organizovale države zapadnog Balkana, Ministarstvo vanjskih poslova Švedske i predstavništvo Evropske komisije u Švedskoj.

Skup su otvorili ministarka vanjskih poslova Švedske Margot Valstrom i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a učestvovali su predstavnici Albanije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

U ime Vlade Crne Gore učestvovao je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih itnegracija, učesnici su, u okviru dva panela, razgovarali o nalazima iz izvještaja Evropske komisije o napretku i potrebnim daljim reformama, kao i izgledima za bržu integraciju u EU.

Pejović je istakao da je izvještaj o napretku dokument od ključnog značaja za sve države u procesu pristupanja EU, jer predstavlja jasan pokazatelj postignutih rezultata u periodu od 12 mjeseci i istovremeno daje korisne smjernice za aktivnosti koje je potrebno sprovesti u narednom periodu.

„Crna Gora je zadovoljna nalazima iz ovogodišnjeg izvještaja koji potvrđuju ostvarene rezultate na svim poljima. Takođe, oni pružaju osnovu za dalji rad i pojačane aktivnosti u dijelu evropske integracije gdje je to potrebno“, rekao je on.

Pejović je prenio očekivanje da će Crna Gora, na temelju dobrih rezultata, ovu godinu završiti sa ukupno 22 otvorena poglavlja.

„Učesnici skupa su se saglasili da regionalna saradnja predstavlja polaznu osnovu za stabilnost, promovisanje uzajamnog razumijevanja, politički dijalog i ukupni društveni napredak. U tom kontekstu su prenijeta iskustva nordijske saradnje koja može poslužiti kao uzor za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učesnici skupa, imajući u vidu kontekst aktuelnih ekonomskih, tehnoloških, demografskih i bezbjednosnih izazova s kojima se EU suočava, ukazali na važnost ubrzanja procesa proširenja EU na države zapadnog Balkana, i s tim u vezi razgovarali o mehanizmima i aktivnostima koje je u tom pravcu neophodno preduzeti.

„Na marginama skupa, Pejović je imao bilateralne sastanke s kolegama iz regiona, kao i sa ministarkom Valstrom, koji su bili prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnostima iz pregovaračkog procesa“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: