Crna Gora u ponedjeljak otvara dva poglavlja

"Otvaranju poglavlja prethodio je posvećen rad svih institucija" kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija
0 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2015. 12:37h

Crna Gora će u ponedjeljak na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu, otvoriti pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15- Energetika, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Državnu delegaciju Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji predvodiće potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u delegaciji će biti državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, generalna direktorica za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i šefica radne grupe za 15. poglavlje Dragica Sekulić, generalni direktor za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Nebojša Krstajić i sekretar Pregovaračke grupe Miodrag Radović.

Poglavlje 14 obuhvata propise i standarde za bezbjedniji, konkurentniji i ekonomičniji saobraćaj regulisan kroz oblasti drumskog saobraćaja i putne infrastrukture, željezničkog saobraćaja, vazdušnog saobraćaja, pomorstva, saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima, kombinovanog saobraćaja i satelitske navigacije.

Poglavlje 15 se sastoji se od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftnih zaliha, nuklearnu energiju i nuklearnu bezbjednost i zaštitu od radijacije.

"Otvaranju poglavlja prethodio je posvećen rad svih institucija na usklađivanju sa evropskim propisima i praksom u tim oblastima. Prema ocjenama Evropske komisije, Crna Gora je postigla dobar nivo usklađenosti, kao i potrebne administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u tim oblastima", kazali su iz MInistarstva.

Bonus video: