Lazović: Dogovor sa Škodom Praha biće postignut ovih dana

Lazović kaže da bi konačan dogovor oko gradnje drugog bloka Termoelektrane trebalo da bude postignut ovih dana
59 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Vijesti online
TE Pljevlja, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 15.12.2015. 18:54h

Više od pola godine Elektroprivreda u ime Vlade, pregovara sa češkom kompanijom Škoda Praha, o tome da li će ta kompanija graditi Drugi blok Termoelektrane u Pljevljima.

Škoda Praha pobijedila je na tenderu za izgradnju drugog bloka, i ponudila da ovaj posao uradi za oko 350 miliona eura. Početkom novembra saopšteno je da su tehnički uslovi uglavnom dogovoreni, a da će u nastavku razgovora fokus biti na finansijskim i pravnim aspektima. Sve će biti jasno do 15. decmebra, obećali su tada iz vlade. Obećani datum, prije desetak dana ponovio je ministar ekonomije.

Na isti datum pozvao se i sam predsjednik vlade juče u paralamentu.

Danas, 15. decembra, u Vladi međutim nemaju konsenzus o tome kada će dobiti odgovor, a ni kako odgovor glasi. Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić i dalje vjeruje da će odgovor dobiti danas, makar i nezvanično.

“U toku dana očekujemo da ćemo od EP dobiti zvaničan izvještaj o tome šta je progress koji se desio u međuvremenu od kada smo obavijestili javnost o redosljedu poteza, I treba da saznamo oko toga šta je urađeno. Kad čujemo šta je urađeno, vlada će zauzeti svoj stav onoga momneta kada dobije zavničan izvještaj. Očekujemo da ćemo nezvanično dobiti danas, a zvanično poslije sjednice Borda EP, koja treba da usvoji te materijale, nadam se u četvrtak”, kazao je Kavarić.

Međutim, potredsjednik Vlade Vujica Lazović, ima drugačije informacije. On je kaže sinoć do kasno razgovarao sa predstavnicima italijanske kompanije A2A. Konačan dogovor oko gradnje drugog bloka Termoelektrane trebalo bi, kaze da bude postignut ovih dana.

”Mi imamo namjeru da ovih dana privedemo kraju i potpišemo akcionarski ugovor sa italijanskom kompanijom A2A za naredni period, u pogledu i upravljanjau EP CG, u pogledu biznis plana, a svakako u prvom planu je izgradnja Drugog bloka TE Pljevlj. Računam da ćemo ovih dana doći do konačnog rješenja.Treba zaokružiti projekat do kraja. Pojavljuju se I neki inovi detalj, ali očekujem da će sve strane imati razumijevanja za značaj ovog prjekta, i da ćemo ući u njegovu finalizaciju.”

"Lazović nije precizirao, o kakvim novim detaljima se radi, ali je kazao, da ako ne dođe do dogovora, u vladi ostaju na stanovištu da EPCG sama može sa svojim kapacitetima pristupiti izgradnji drugog bloka TE"

Bonus video: