"ODLIČNO POZNAJU PRILIKE U REGIONU"

Brajović u Rumuniji: Crna Gora u cilju napretka ka EU treba da koristi sve resurse parlamentarne diplomatije

Brajović je naveo da očekuje da će Crna Gora otvoriti posljednje pregovaračko poglavlje 8 u prvoj polovini sljedeće godine, tokom rumunskog predsjedavanja Savjetom EU
127 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, Rumunija, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Rumunija, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.01.2019. 12:30h

Crna Gora, u cilju napretka ka Evropskoj uniji (EU), treba da koristi sve resurse parlamentarne diplomatije tokom predstojećeg polugodišnjeg predsjedavanja Rumunije Savjetom EU, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa rumunskim kolegama u Bukureštu.

Brajović je kazao da Rumunija odlično poznaje prilike u regionu, podržava proširenje i razumije važnost članstva Crne Gore i Zapadnog Balkana u Uniji.

„On i predsjednici oba doma rumunskog parlamenta Nikolae Dragnea i Kalin Tarićeanu saglasili su se da, tokom predstojećeg polugodišnjeg predsjedavanja Rumunije Savjetom EU, treba koristiti sve resurse parlamentarne diplomatije u interesu napretka Crne Gore i Zapadnog Balkana ka Uniji i za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Brajović je naveo da očekuje da će Crna Gora otvoriti posljednje pregovaračko poglavlje 8 u prvoj polovini sljedeće godine, tokom rumunskog predsjedavanja Savjetom EU.

„U razgovoru sa predsjednikom Predstavničkog doma Rumunije, Nikolaeom Dragneom, bilo je riječi o mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje dvije države u oblasti energetike, prosvjete, turizma i kulture“, dodaje se u saopštenju.

Dragnea je, kako su naveli iz Kabineta predsjednika Skupštine, istakao interes jačanja saradnje na nivou lokalnih uprava.

Predsjednik rumunskog Senata, Kalin Tarićeanu, kazao je da je Crna Gora napravila najviše koraka i najbrže napredovala ka EU.

Prema njegovim riječima, Rumunija će Crnoj Gori tokom svog predsjedavanja pružati podršku na tom putu.

Navodi se da je Tarićeanu ponudio podršku Crnoj Gori prenošenjem evropskih iskustava Rumunije, kako bi država na najbolji način iskoristila razvojne potencijale.

Ocijenjeno je da Crna Gora i Rumunija imaju zajednički spisak tema i oblasti u kojima je moguće ostvariti unaprjeđenje saradnje.

Galerija