TO Bar aktivna u IPA programu

TO Bar je do sada kroz bespovratne grantove i IPA projekte obezbijedila oko 480.000 eura kojima su izgrađeni pet turističko-informativnih biroa, promovisana barska kulturna i prirodna baština, te omogućeni dobijanje i uvođenje Ecolabel serifikata EU za naše smještajne objekte iako Crna Gora nije članica EU
0 komentar(a)
Neda Ivanović, Foto: Radomir Petrić
Neda Ivanović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.12.2015. 13:44h

Programsku orjentaciju za dobijanje grantova EU kroz IPA programe, Turistička organizacija Bar ispoljila je prošlog vikenda i u Splitu gdje su njeni predstavnici imali odvojene susrete sa čelnicima Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije (RERA) iz Splita i Inovacijskog razvojnog centra "Zrinski" iz Zagreba.

Direktorica TO Bar Neda Ivanović istakla je da su ovo bili vrlo korisni i konstruktivni sastanci sa zainteresovanim potencijalnim partnerima sa kojima bi se mogli realizovati projekti u okviru Jadransko-Jonskog, MED, Dunavskog i trilateralnog programa IPA.

Ona je podsjetila da je ove jeseni TO Bar već aplicirala na prvim pozivima MED i Dunavskog programa u saradnji sa Fakultetom za turizam iz Portoroža.

"Radne sastanke ovog tipa imali smo i pretprošlog vikenda u Sloveniji, prilikom susreta opštinskih delegacija Bara i Maribora. Sa zagrebačkom grupom "Zrinski", čiju je delegaciju u Splitu predvodio predsjednik Vitomir Tafra, već juče smo počeli razmjenu informacija u vezi sa pripremom projekata za prve pozive Jadransko-Jonskog i trilateralnog programa sa BiH, čije raspise očekujemo u prvom tromjesečju 2016. TO Bar je inače u proteklom periodu sprovela obuku zaposlenih za pripremu i pisanje IPA projekata, kako bi iskoristila izvaredne finansijske mogućnosti koje ovi programi međunarodne saradnje nude svim zemljama učesnicama", dodala je Ivanović.

TO Bar je do sada kroz bespovratne grantove i IPA projekte obezbijedila oko 480.000 eura kojima su izgrađeni pet turističko-informativnih biroa, promovisana barska kulturna i prirodna baština, te omogućeni dobijanje i uvođenje Ecolabel serifikata EU za naše smještajne objekte iako Crna Gora nije članica EU.

Kroz IPA projekat TURGRATE sproveden sa partnerima iz Italije, Grčke i Albanije, TO Bar je pored ostalog zajednički nastupala na evropskim sajmovima turizma, štampala luksuznu foto-monografiju Bara "Na dvije čarobne obale", postavila turističku signalizaciju, objavila priručnike za razvoj seoskog turizma, za preduzetništvo u turizmu i tematski turizam, te omogućila gostovanja barskih slikara, vajara i muzičara u ove tri evropske zemlje.

Bonus video: