Crna Gora spremna za početak pregovora u oblasti ribarstva

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da se u pismu Predsjedništva Savjeta EU, upućenom Crnoj Gori, navodi da Unija smatra da je Crna Gora ispunila uslove i dostigla potreban nivo spremnosti za otvaranje pregovora u oblasti ribarstva
2 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2015. 13:13h

Evropska unija (EU) pozvala je Crnu Goru da dostavi Pregovaračku poziciju za otvaranje pregovora u oblasti ribarstva, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva je saopšteno da se u pismu Predsjedništva Savjeta EU, upućenom Crnoj Gori, navodi da Unija smatra da je Crna Gora ispunila uslove i dostigla potreban nivo spremnosti za otvaranje pregovora u oblasti ribarstva.

"Nakon ocjene ispunjenja otvarajućeg mjerila za Poglavlje 13 – Ribarstvo, EU sada smatra da je Crna Gora u ovoj fazi dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u Poglavlju 13", navodi se u pismu koje, u ime luksemburškog Predsjedavanja EU, potpisuje stalni predstavnik Luksemburga pri EU, ambasador Christian Braun.

Od presudnog značaja za pozitivnu ocjenu pripremljenosti Crne Gore za otvaranja pregovora bila je, kako su naveli iz Ministarstva i ocjena iz godišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK) da je u politici ribarstva ostvaren dobar napredak u prethodnih godinu.

Odluka Savjeta EU, kako su objasnili, dolazi neposredno nakon što je evropski komesar za ribarstvo, Carmenu Vela, na sastanku u Briselu uputio čestitke ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću na ispunjenju mjerila u Poglavlju 13 i uspjehu koji je postignut u oblasti ribarstva.

Bonus video: