EU usvojila paket vrijedan milijardu eura

Unaprijeđenje povezanosti u okviru zapadnog Balkana, kao i između regiona i EU, ključni su faktori ekonomskog razvoja zapadnog Balkana
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2015. 14:08h

Evropska komisija (EK) je usvojila paket programa pretpristupne pomoći za ovu godinu u ukupnom iznosu od oko milijardu eura, kojima će podržati reforme i regionalnu saradnju u zemljama koje teže članstvu u EU.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, kazao je da taj paket pokazuje njihovu snažnu posvećenost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i Turske.

„Ovo je dugoročna investicija u stabilnost, bezbjednost i prosperitet same EU koja će podržati političke i ekonomske reforme u zemljama koje su na putu da se pridruže EU”, kazao je Han.

Sredstva su, kako je saopšteno iz Delegacije EU u Crnoj Gori, obezbjeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), a biće na raspolaganju Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

„Sredstva će podržati dalje sprovođenje demokratskih i ekonomskih reformi, modernizaciju pravosuđa i državne uprave, ali i regionalnu saradnju“, navodi se u saopštenju.

Paketom je, kako se dodaje, obuhvaćen program od 155 miliona eura koji će podržati finansiranje velikih regionalnih infrastrukturnih projekata na zapadnom Balkanu: četiri projekta povezivanja u oblasti električne energije, dva projekta u oblasti drumskog i dva u oblasti željezničkog saobraćaja koji će zbližiti ekonomije i društva u regionu.

„Očekuje se da doprinos EU omogući podizanje zajmova kod partnerskih finansijskih institucija u ukupnom iznosu od 540 miliona eura“, saopšteno je iz Delegacije EU.

Unaprijeđenje povezanosti u okviru zapadnog Balkana, kao i između regiona i EU, ključni su faktori ekonomskog razvoja zapadnog Balkana.

„Kada je region u pitanju, plan o povezanosti je jedan od najvećih prioriteta Komisije koji se realizuju uz punu podršku vlada zemalja zapadnog Balkana. Posebna pažnja je posvećena pripremi i finansiranju konkretnih regionalnih infrastrukturnih projekata, ali i uvođenju tehničkih standarda i motivacionih mjera, kao što su pojednostavljivanje graničnih procedura, razdvajanje pružanja usluga, omogućavanje trećim stranama da pristupe mrežama“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: