U Evropskom parlamentu danas o Crnoj Gori

Uprkos pozitivnim zakonskim promjenama, dodaje se da su zabrinuti zbog korupcije, posebno u javnim nabavkama, zdravstvu, obrazovanju, prostornom planiranju i građevinskom biznisu
54 pregleda 0 komentar(a)
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2015. 08:23h

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) razmatraće danas Nacrt rezolucije o Crnoj Gori.

Autor Nacrta rezolucije, izvjestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok, naveo je da ukupan napredak u pregovorima sa Evropskom unijom zavisi od napretka u vladavini prava.

Kako se dodaje, EP pozdravlja odluku NATO-a da pozove Crnu Goru da se pridruži Alijansi i ohrabruje brz i efikasan proces pregovora o pristupanju.

EP poziva Vladu da u potpunosti primijeni novo izborno zakonodavstvo prije nego što budu održani novi izbori, i da dalje jača Državnu izbornu komisiju, koja treba efikasno da ispunjava mandate.

Uprkos pozitivnim zakonskim promjenama, dodaje se da su zabrinuti zbog korupcije, posebno u javnim nabavkama, zdravstvu, obrazovanju, prostornom planiranju i građevinskom biznisu.

Tanok je konstatovao da su podignute optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, kao i protiv nekoliko drugih zvaničnika, zbog slučajeva korupcije na visokom nivou tokom njegovog mandata.

Prema navodima iz rezolucije, EP je duboko zabrinut zbog izuzetno polarizovane političke klime i bojkota parlamenta od dijela opozicije i poziva sve političke snage da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog i održivu saradnju u parlamentu.

Bonus video: