Mogerini: EU će braniti ljudska prava gdje god su ugrožena

EU je više nego ikad posvećena pomaganju civilnim organizacijama i drugim akterima u promovisanju zaštite i poštovanja ljudskih prava, bilo da je riječ o građanskim, socijalnim ili ekonomskim i kulturnim pravima, dodala je
3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 09:56h

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je danas povodom Dana ljudskih prava da će Unija nastaviti da zagovara, brani i promoviše ljudska prava na svim mjestima u svijetu gdje su ona ugrožena.

U svjetlu aktuelnih, rastućih izazova za ljudska prava i vladavinu zakona i u kontekstu globalne ekonomske krize, siromaštva i sve veće nejednakosti, dokumenti poput Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ostaju oslonac EU u unaprjeđenju i odbrani ljudskih prava i osnovnh sloboda, navela je Mogerini u saopštenju.

Ta dva temeljna dokumenta su utvrdila građanska, politička, ekonomska, kulturna i socijalna prava koja pripadaju svim ljudima od rođena do kraja života i promijenila sudbinu mnogih, rekla je ona.

"Novi Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji koji je EU usvojila u julu pridaje jednaki značoj svim tim pravima i nastoji da ih kroz konkretne akcije promoviše i obezbijedi njihovo ispunjavanje", istakla je Mogerini.

EU je više nego ikad posvećena pomaganju civilnim organizacijama i drugim akterima u promovisanju zaštite i poštovanja ljudskih prava, bilo da je riječ o građanskim, socijalnim ili ekonomskim i kulturnim pravima, dodala je ona.

Bonus video: