Kovačević: Najviše problema će biti zbog neplaćanja poreza i doprinosa

Kovačević je posavjetovala sve zainteresovane majke kojima poslodavci nijesu redovno uplaćivali poreze i doprinose da pođu u Poresku upravu i prepušte posao inspektorima.
9 komentar(a)
Boje jutra Zorica Kovacevic, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Boje jutra Zorica Kovacevic, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 08.12.2015. 10:45h

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević komentarišući, u Bojama jutra na TV Vijesti, Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti po kome bi od januara naredne godine zaposlene majke sa troje i više djece trebalo da primaju doživotne naknade istakla je da najviše problema u njegovoj primjeni očekuju zbog neplaćanja poreza i doprinosa.

Poznato je da mnogi privatni ali i državni poslodavci nijesu uplaćivali radni staž zaposlenima što bi moglo mnoge majke da spriječi u ostvarivanju prava.

"Tu je Poreska uprava, tu su poreski inspektori, tu je kaznena politika, tu su i krivične prijave pa neka se žene potrude da sa svojim poslodavcima postignu dogovor, da natjeraju svog poslodavca da im uplati staž i osiguranje", istakla je Kovačević i podsjetila da je neplaćanje poreza i doprinosa kažnjivo djelo, te posavjetovala sve zainteresovane majke kojima poslodavci nijesu redovno uplaćivali poreze i doprinose da pođu u Poresku upravu i prepušte posao inspektorima.

Ministarka dalje ističe da su uradili sve što je bilo potrebno da bi sve žene koje su zainteresovane mogle u centrima za socijalni rad već od sjutra da se informišu šta im je potrebno od dokumentacije, te na koji način mogu ostvariti svoja prava.

"Dovoljno je da žena dođe u Centar za socijalni rad, daćemo joj obrazac da podnese zahtjev, potrebna je i kopija lične karte, a za djecu izvod iz matične knjige rođenih. U Fond PIO onda treba da odnese potvrdu da nije korisnik penzije. Da li je neko u radnom odnosu provjeravaće Poreska uprava i o tome će obavijestiti zaposlene u centrima za socijalni rad", dodala je.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević razjasnila je mnoge nedomice i odgovorila na brojna pitanja gledalaca Boja jutra u vezi sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti pa poslušajte razgovor:

Bonus video: