Nikšićki časovničari traže učenike: Teško je to naći, neće niko da sjedi i radi

"Nije problem sa živcima samo sa satovima, živce treba imati i sa mušterijama. Dođe neko i kaže ide mu sat u godinu dana dvije sekunde tamo ili tamo. A to su mehanički satovi, nisu kvarcni"
481 pregleda 10 komentar(a)
Vero Redžić, Foto: Screenshot (YouTube)
Vero Redžić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.12.2015. 18:54h

Bavljenje zanatom od koga danas većina zazire ispunilo je život Vera Redžića.

"Ne znam jesam li imao deset godina, otac je otišao u lov, ja sam rasturio jedan sat i dok se on vratio iz lova, ja sam sve popravio, podmazao, sredio...", priča Redžić.

Naslijedivši oca još u vrijeme kad je Onogošt bio kasaba, Vero je otvorio prvi časovničarsku radnju u Nikšiću i jednu od prvih u Crnoj Gori. Nabavio je najbolje uređaje iz Švajcarske i počeo da brine o tačnom vremenu sugrađana i istovremeno da trenira živce.

"Nije problem sa živcima samo sa satovima, živce treba imati i sa mušterijama. Dođe neko i kaže ide mu sat u godinu dana dvije sekunde tamo ili tamo. A to su mehanički satovi, nisu kvarcni", priča Redžić uz osmijeh.

Nakon decenija rada, Vero je otišao u zasluženu penziju, ali se radnja nije penzionisala. Da bi bio majstor, moraš biti učenik, znao je to Milo Radović, koji je naslijedio pristojan posao, od kojeg i danas solidno zarađuje. Fali mu samo učenika.

"Teško je to danas naći, neće niko da sjedi i da radi. Ovdje nema radnog vremena od do. Ovdje se radi čitav dan, dok se ne završi posao".

Bonus video: