Kurc: Evropskoj uniji je potreban zapadni Balkan za prevazilaženje izazova budućnosti

"Samo ako EU bude spoznata od strane neposrednog susjedstva kao odgovoran partner može biti uspješna i globalno. Mnogi naši izazovi, kao što je aktuelna izbjeglička kriza, direktno su povezane sa zapadnim Balkanom", ukazao je Kurc
3 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 15:41h

Evropskoj uniji (EU) je potreban zapadni Balkan za prevazilaženje izazova budućnosti, ocijenio je danas u Beču ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

On je, na otvaranju konferencije eksperata o EU i zapadnom Balkanu, naglasio da zapadni Balkan mora biti u fokusu buduće globalne strategije Unije.

U svom obraćanju on je podvukao značaj zapadnog Balkana za Austriju i EU.

"Samo ako EU bude spoznata od strane neposrednog susjedstva kao odgovoran partner može biti uspješna i globalno. Mnogi naši izazovi, kao što je aktuelna izbjeglička kriza, direktno su povezane sa zapadnim Balkanom", ukazao je Kurc.

On je istakao da je vjerodostojna evropska perspektiva za zapadni Balkan, kao podstrek za reforme, danas važnija nego ikada za stabilnost regiona i Unije.

Kurc je naglasio da EU mora dati odgovor na tri pitanja - kako učiniti dinamičnijim proces proširenja, kako širu javnost uvjeriti u značaj tog procesa, kao i kako podržati zemlje zapadnog Balkana u zajedničkom savladavanju izbjegličke krize.

Odgovor na ova i druga pitanja, prema njegovim riječima, treba da bude osnova austrijskog doprinosa novoj globalnoj strateiji EU, koju treba da razmatraju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i Savjet EU juna iduće godine.

Bonus video: