Pejović: Efikasna javna uprava neophodna za demokratsko upravljanje

Učesnici skupa su sumirali dosadašnje napore i ostvarene rezultate u oblasti demokratskog upravljanja, reforme javne uprave i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu
58 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 04.12.2015. 14:49h

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na sastanku radne grupe za Jugoistočnu Evropu koji je održan 3. decembra u Berlinu u organizaciji Instituta Aspen.

Na skupu su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana koji su članovi radne grupe za Jugoistočnu Evropu Instituta Aspen, kao i predstavnici njemačke Vlade i Bundestaga.

Učesnici skupa su sumirali dosadašnje napore i ostvarene rezultate u oblasti demokratskog upravljanja, reforme javne uprave i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Imajući u vidu potrebu preduzimanja daljih reformskih aktivnosti u ovim oblastima, identifikovani su naredni koraci i date konkretne političke preporuke koje je potrebno da preduzmu države Zapadnog Balkana, Njemačka i donosioci odluka u državama članicama EU.

Pejović je istakao da je dobro funkcionisanje javne uprave preduslov transparentnom i efikasnom demokratskom upravljanju. Naglasio je da dobro regulisanje ove oblasti ima važnu ulogu u procesu pristupanja EU omogućavajući sprovođenje ključnih reformi usljed čega je Evropska komisija reformu javne uprave uvrstila u tri ključna stuba Strategije proširenja, pored vladavine prava i ekonomskog upravljanja.

On je informisao učesnike skupa o ostvarenim razultatima i daljim aktivnostima koje Crna Gora preduzima u pravcu unapređenja stanja u ovoj oblasti.

„Crna Gora je svjesna da je demokratsko upravljanje i unapređenje nacionalne ekonomije nemoguće ostvariti bez efikasne, odgovorne i transparentne javne uprave. U tom pravcu smo odlučni u sprovođenju strateških ciljeva s područja reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama. Uspješno smo sproveli sve zakonodavne aktivnost tokom prve faze reformi definisanih u Strategiji reforme javne uprave. Sad slijedi faza u kojoj ćemo kroz primjenu usvojenih strateških rješenja doći do postavljenih ciljeva i željenih rezultata u ovoj oblasti“, rekao je glavni pregovarač.

U dijelu skupa posvećenom regionalnoj saradnji država Zapadnog Balkana, istaknuto je da snaženje dobrosusjedskih odnosa doprinosi ubrzanju procesa evropske integracije, i posebno, ekonomskom i ukupnom oporavku i napretku ovog dijela Evrope.

Pejović je imao sastanke sa zamjenikom šefa Departmana za evropsku politiku u Saveznoj vladi Njemačke Francom Nojederom, specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Ernstom Rajhelom i zamjenikom generalnog direktora za evropske poslove u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Peterom Ptasekom.

Bonus video: