Balkan u punom zamahu razvoja saobraćajne infrastrukture

Sastanak u Tirani, kako je saopšteno iz Ministarstva, organizovala je Evropska komisija (EK), u saradnji sa Generalnim Direktoratom za mobilnost i transport i Sekretarijatom za posmatranje transporta u jugoistočnoj Evropi
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ivan Brajović, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 03.12.2015. 13:13h

Područje Balkana će u narednoj deceniji biti u punom zamahu razvoja saobraćajne infrastrukture, ocijenjeno je na godišnjem sastanku ministara saobraćaja u Tirani u okviru Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO).

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopšteno je da je akcenat svih učesnika skupa, na kojem je učestvovala i crnogorska delegacija koju je predvodio resorni ministar Ivan Brajović, bio na zajedničkim, regionalnim projektima.

Glavna tema sastanka bila je Trans-evropska transportna mreža za zapadni Balkan - dijeljenje odgovornosti, uvećane mogućnosti.

Brajović je kazao da nema sumnje da su transport i investicije u transportnoj infrastrukturi od suštinskog značaja za funkcionisanje tržišne ekonomije.

“Očekuju nas veliki izazovi kako bi stvorili efikasan transportni sistem, šire integrisan u transportni sistem, koji bi poboljšao produktivnost privrede, doprinio zapošljavanju i ubrzanju ekonomske integracije cijelog regiona“, kazao je Brajović.

On je dodao da su dostizanje nivoa razvoja infrastrukture i standarda sigurnosti i bezbjednosti, kao i otvaranje tržišta na način kako je to regulisano u Trans-evropskoj transportnoj mreži, ciljevi koji će omogućiti integraciju transportnog sistema u evropski, što će doprinijeti maksimiziranju razvojnih potencijala Crne Gore, odnosno regiona.

Iz Ministarstva je saopšteno da definisana glavna saobraćajna mreža na teritoriji Crne Gore obuhvata po dva SEETO putna i željeznička pravca.

To se odnosi na autoput Bar-Boljare do granice sa Srbijom i jadransko-jonski koridor, trasa brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, odnosno veza sa Hrvatskom i Albanijom.

To se odnosi i na pruge Bar-Vrbnica i Podgorica-Tirana, luku Bar i aerodrom u Podgorici.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstava saobraćaja Albanije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, kao i predstavnici evropskih institucija.

Sastanak u Tirani, kako je saopšteno iz Ministarstva, organizovala je Evropska komisija (EK), u saradnji sa Generalnim Direktoratom za mobilnost i transport i Sekretarijatom za posmatranje transporta u jugoistočnoj Evropi.

SEETO Memorandum su u Luksemburgu, 11. juna 2004. godine, potpisale vlade Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova, kao i EK.

Bonus video: