U Crnoj Gori u 2015. registrovano 17 novih slučajeva HIV-a

"To su kada pogledate jako mlade osobe i nažalost ako uzmemo u obzir da se većina slučajeva otkrije u stadijumu aids-a onda možete da vidite da još nije razvijena svijest o testiranju i još uvijek se izlažu riziku", kazala je Šišović
212 pregleda 0 komentar(a)
HIV, AIDS, Foto: Shutterstock
HIV, AIDS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2015. 19:04h

U Crnoj Gori sa HIV-om danas živi 145 osoba. Samo ove godine registrovano je 17 novih slučajeva. Iz nevladine organizacije CAZAS koja se godinama bavi ovim problemom kažu da je među inficiranima najviše onih između 25 i 49 godina.

1. decembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a , jedne od 10 bolesti od kojih se danas najčešće umire.

"To su kada pogledate jako mlade osobe i nažalost ako uzmemo u obzir da se većina slučajeva otkrije u stadijumu aids-a onda možete da vidite da još nije razvijena svijest o testiranju i još uvijek se izlažu riziku", kazala je Sanja Šišović iz CAZAS-a

Da bi se još radilo na tome potreban je novac, koji kako kažu iz CAZAS-a nemaju. Iako je Vlada u junu ove godine usvojila Nacionalnu strategiju za AIDS za period 2015-2020. i Akcioni plan za 2015-2016. godine, para za 2016. nema.

"Mi još ne vidimo da će u skorije vrijeme taj problem moći da se riješi. Servisi koji postoje u civilnom sektoru za populaciju u riziku na godišnjem nivou pruže usluge za najmanje 1500 osoba iz rizične grupe. To nije mali broj".

Šišović ističe da se u nevladinom sektoru servisi podrške pružaju korisnicima droga, seksualnim radnicama, zatvorenicima kao i osobama sa HIV-om i njihovim porodicama. Servisi podrazumijevaju savjete, edukaciju, program razmjene igala i špriceva kao i razgovore sa ljekarima, psiholozima i socijalnim radnicima

"Rumunija je imala sličnu situaciju pa se kada su zatvoreni slični servisi suočila sa ozbiljnom epidemijom kada je Hiv u pitanju i on više nije pod kontrolom", rekla je Šišović.

HIV je u Crnoj Gori trenutno pod kontrolom, ali iz CAZAS-a poručuju da ne mogu predvidjeti kakva će situacija biti za šest mjeseci ili godinu ukoliko podrška rizičnim grupama i prevencija ne budu na zadovoljavajućem nivou.

Bonus video: