Drobnič dolazi u Parlament

"Krivokapić je u razgovoru sa Hanom dogovorio da na sjutrašnjem sastanku predsjednika parlamentarnih subjekata koji u crnogorskom parlamentu imaju poslanike, prisustvuje i Drobnič"
0 komentar(a)
Mitja Drobnič, izvještaj EK, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, izvještaj EK, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2015. 14:18h

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici, Mitja Drobnič, prisustvovaće sjutrašnjem sastanku lidera političkih subjekata koji imaju poslanike u crnogorskoj Skupštini.

To je dogovoreno na sastanku predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanesom Hanom.

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, on je tokom jednodnevne posjete Briselu razgovarao sa Hanom o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, a poseban akcenat stavljen je na sjutrašnji početak parlamentarnog dijaloga koji je inicirao Krivokapić.

"Krivokapić je u razgovoru sa Hanom dogovorio da na sjutrašnjem sastanku predsjednika parlamentarnih subjekata koji u crnogorskom parlamentu imaju poslanike, prisustvuje i Drobnič", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, ocijenili da je parlament izvorno mjesto demokratije, i da se dijalogom među političkim subjektima treba ostvariti osnovni cilj - slobodni, fer i nesporni parlamentarni izbori.

"U razgovoru je naglešeno da je period do održavanja parlamentarnih izbora veoma važan i da ga je potrebno iskoristiti kako bi se ozbiljnim dijalogom i zajedničkim radom otklonile sve sumnje i sporenja u vezi sa izbornim procesom", kaže se u saopštenju

Pozdravljeno je izborno zakonodavstvo i istaknuta važnost da ono u cijelosti bude implementirano od subjekata odgovornih za njegovo sprovođenje, posebno u dijelu elektronske identifikacije birača.

"Krivokapić je istakao da Crna Gora pažljivo analizira posljednji Izvještaj o napretku, kao objektivni prikaz i smjernice za dalje napore koje naša drava treba preduzimati na putu demokratizacije i jačanja institucija, što u krajnjem jeste ispunjenje obaveza na putu EU integracija. Vladavina prava i nastavak reformi će voditi ka većem stepenu zrelosti države i društva", navodi se u saopštenju.

Krivokapić se u Briselu sastao i sa predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Belgije, Zigfridom Brakom, a u razgovoru su istaknuti dobri odnosi dvije države i sve sadržajnija saradnja parlamenata.

U razgovoru je istaknuto je da su formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i svi napori koji se u tom segmentu realizuju ohrabrujući u dijelu jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Sagovornici su zaključili da naša država ostvaruje kontinuirani proges na putu ka članstvu u Evropsku uniju, ali da se sada od Crne Gore očekuje više u implementaciji usvojenih zakona i mjerljivim rezultatima", kaže se u saopštenju.

Podvučen je, kako se navodi, i novi pristup koji EK ima prema državama kandidatima za članstvo u pogledu komparativnih izvještaja o napretku "te je time dodatno ukazano na obavezu Crne Gore i njenih institucija da naredni period iskoriste za produkovanje mjerljivih i vjerodostojnih rezultata u ključnim oblastima".

Bonus video: