Mahanje zastavama: Tanka granica između upotrebe i zloupotrebe simbola

Zastava bivše SFRJ i danas se ističe, ali ne bez razloga
108 pregleda 135 komentar(a)
Zasteve, Foto: Printscreen (YouTube)
Zasteve, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 29.11.2015. 18:52h

Zastavama se često maše. U Crnoj Gori, nerijetko i stranim. Na nedavnim skupovima Demokratskog fronta česte su bile srpske zastave. Juče smo vidjeli albansku u Ulcinju na proslavi albanskog nacionalnog praznika Dana zastave. Prošlog mjeseca opet albanske zastave ispred Gimnazije u Tuzima, prilikom proslave plasmana fudbalske reprezentacije Albanije na Evropsko prvenstvo. Primjera je mnogo, kažu u Građanskoj alijansi i upozoravaju da je u nekim slučajevima tanka granica između upotrebe i zloupotrebe nacionalnih simbola.

"S jedne strane je dozvoljena upotreba i isticanje nacionalnih simbola, a sa druge strane to je nekim drugim zakonima kažnjivo i kažnjava se danas u Crnoj Gori", kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse

Nevladine aktiviste zabrinjava pozadina isticanja zastava drugih država u sopstvenoj domovini. Prepoznaju i razloge takvog ponašanja.

"Crna Gora i crnogorska vladajuća struktura nije učinila napor da državu Crnu Goru kao takvu približi svim našim građanima i građankama nezavisno od toga koje su oni nacionalnosti. Činjenica da se to ni dosljedno ne kažnjava, ponovo ukazuje kako se manipuliše određenim nacionalnim osjećanjima, na kraju krajeva, i na taj način se vidi da je vladavina prava u zapećku onoga što su dnevno politički interesi određenih partijskih struktura" kazala je Daliborka Uljarević.

Mahanje tuđim zastavama može značiti krizu identiteta, nezadovoljstvo, ali prije svega nerazvijeno građansko društvo.

"Ono što je možda specifično kod nas to je da smo nedovoljno izgrađeni u građanskom smislu, da je još uvijek nacionalna pripadnost jedna od najbitnijih pripadnosti. Građanski indentitet u suštini sublimira sve to, on bi mogao da bude u principu i jeste najpoželjniji okvir naše identifikacije, zašto bi nam neko bio bliži samo zato po nacionalnoj osnovi, znači deklarisan kako jeste, nego recimo neka osoba koja nam je u neposrednom susjedstvu ili udaljena, ali koja ima iste vrijednosne stavove po nama važnim pitanjima, u smislu morala, interesovanja i tako dalje", rekla je antropološkinja Lidija Vujačić.

Zastava bivše SFRJ i danas se ističe, ali ne bez razloga.

"Brojni ljudi ističu zastavu SFRJ upravo želeći da se podsjete tog nekadašnjeg vremena, koje je u njihovoj percepciji ostalo tako da je ono pružalo mnogo sigurniji okvir i kontekst za život nego što to danas građanin može da ima u Crnoj Gori", kaže Milan Radović

Iz NVO sektora poručuju da se ne živi od nacionalnih osjećanja i da će nam biti mnogo bolje ako se potrudimo da državu učinimo sigurnom i da pred zakonom svi budemo jednaki .

Bonus video: