Prilika za srednjoškolce iz Crne Gore da posjete Brisel: "Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš"

„Ohrabrujemo sve srednjoškolske ustanove u Crnoj Gori da se registruju putem EESK sajta za ovaj uzbudljiv projekat. Rok za registraciju je 13. januar 2016. Više detalja o ovom događaju, elektronski formular za registraciju, pravila i drugi praktični detalji, dostupni su na EESK sajtu“, kazali su iz Delegacije EU u Podgorici
0 komentar(a)
Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš, Foto: Evropski ekonomski i socijalni komitet
Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš, Foto: Evropski ekonomski i socijalni komitet
Ažurirano: 27.11.2015. 16:12h

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK) pokrenuće sedmo izdanje događaja "Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš" za mlade od 16 do 17 godina, kojim će srednjoškolci biti pozvani da se bolje upoznaju sa načinom rada Evropske unije (EU).

Događaj će, kako je saopšteno iz Delegacije EU u Podgorici, biti održan od 17. do 19. marta naredne godine u Briselu.

„Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš je događaj kojim se pozivaju učenici predzavršnih razreda srednjih škola iz 28 država članica EU i pet zemalja kandidata za članstvo (Albanija, Turska, Crna Gora, Srbija i bivša jugoslovenska Republika Makedonija), da se bolje upoznaju sa načinom rada EU i ulogom EESK u njoj“, kaže se u saopštenju.

Događaj je, kako je soapšteno, rijetka prilika za učenike da se uključe u debatu o različitim temama u multikulturalnoj sredini, kroz predstavljanje argumenata, pregovaranje i pronalaženje kompromisa.

Tema ovogodišnjeg događaja je „Migranti u Evropi“.

„Učenici će zajedno raditi na različitim aspektima ovog aktuelnog pitanja, poput razmatranja mogućih mjera za bolje integrisanje migranata, tražilaca azila i izbjeglica u zemlje domaćine, razmišljanja o praktičnim aktivnostima u školama, opštinama, organizacijama civilnog društva i slično, definisanja konkretnih predloga, iz perspektive mladih Evropljana, u cilju bavljenja pitanjem migracija“, kaže se u saopštenju.

„Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš“ je prilika za mlade ljude da razgovaraju sa kreatorima politika o, kako se navodi, boljim pravilima azila, da predlože praktične ideje vezane za integrisanje koje bi se mogle primijeniti u njihovim zajednicama, i da saslušaju šta mladi ljudi iz drugih evropskih zemalja imaju da kažu.

„Ohrabrujemo sve srednjoškolske ustanove u Crnoj Gori da se registruju putem EESK sajta za ovaj uzbudljiv projekat. Rok za registraciju je 13. januar 2016. Više detalja o ovom događaju, elektronski formular za registraciju, pravila i drugi praktični detalji, dostupni su na EESK sajtu“, kazali su iz Delegacije.

EESK je, kako su pojasnili, jedinstveni forum za konsultacije, dijalog i konsenzus među predstavnicima različitih sektora organizovanog civilnog društva, uključujući poslodavce, sindikate, profesionalna udruženja, omladinske organizacije, grupe koje zastupaju ženska prava, potrošače, promotere zaštite životne sredine i mnoge druge.

Cilj EESK je da pomogne da se donošenje odluka i zakona na nivou EU odvija na što većem nivou demokratičnosti i sa više efikasnosti, kao i da iskreno odražava potrebe građana EU.

„Ključni zadaci EESK su savjetovanje Evropskog parlamenta, Savjeta i Evropske komisije, da obezbijedi da se glas organizacija civilnog društva čuje u Briselu i da se poveća njihova svijest o uticaju EU zakonodavstva na živote građana EU“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: