Kategorizacija objekata preduslov za korišćenje bespovratne podrške

Predstavnici Ministarstva sastali su se sa predstavnicima subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog i biljnog porijekla, njih oko 150, kako bi ih informisali i pripremili za dalje aktivnosti na kategorizaciji objekata prema standardima EU
200 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2015. 17:08h

Kategorizacija objekata preduslov je za korišćenje bespovratne podrške kroz projekat iz IPARD–like dva, koji će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja implementirati kroz javni poziv za grantove za jačanje prerađivačkih kapaciteta u prehrambenoj industriji, saopštili su iz tog resora.

Predstavnici Ministarstva sastali su se danas sa predstavnicima subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog i biljnog porijekla, njih oko 150, kako bi ih informisali i pripremili za dalje aktivnosti na kategorizaciji objekata prema standardima Evropske unije (EU).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja i Veterinarske uprave, uz pomoć eksperta iz Hrvatske, upoznali su predstavnike preduzeća sa dosadašnjim i predstojećim aktivnostima, posebno obavezama svih u lancu proizvodnje hrane, shodno novom Zakonu o bezbjednosti hrane, a sve u cilju unaprjeđenja standarda u objektima koji posluju sa hranom.

Na sastanku su govorili direktorica Veterinarske uprave Crne Gore Biljana Blečić, Direktor Direktorata za IPARD plaćanja MPRR Blagota Radulović i ekspert za bezbjednost hrane iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Vlatka Vrdoljak.

"Oni su proizvođače i operatere upoznali sa aktivnostima na ispunjavanju uslova za otvaranje za pregovore poglavlja 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, posebno sa novinama Zakona o bezbjednosti hrane kojim je nastavljeno usaglašavanje sa EU standardima i uspostavljena nova institucionalna organizacija u u ovoj oblasti", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se navodi, sprovelo prvu procjenu usaglašenosti objekata za hranu u odnosu na EU standarde i lista objekata dostavljena EK (172 objekta za hranu životinjskog porojekla, šest objekata za nus proizvode životinjskog i 58 objekata za hranu neživotinjskog porijekla).

Iz Ministarstva podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti hrane bliže definisan proces usaglašavanja objekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti poslovanja hranom, prema važećim propisima.

Tim aktom definisan je i postupak izdavanja privremenih odobrenja objektima u kojima su tokom procjene utvrđene neusaglašenosti većeg obima i za čije otklanjanje je potrebno duže vrijeme, a što podrazumijeva i veća finansijska ulaganja.

"Ministarstvo je donijelo Odluku o daljoj kategorizaciji objekata u jednu od tri kategorije. Kategorizaciju će obaviti inspektori koji će obići svaki objekat u poslovanju hranom u kojem se obavlja djelatnost klanja, rasjecanja i prerade mesa, prerade mesa, prerade mlijeka, prerade i obrade ribe i sakupljanja i pakovanja jaja i djelatnost proizvodnje i prerade proizvoda biljnog porijekla i flaširane vode", kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, po dobijanju obavještenja od nadležnog organa o kategoriji u koju je objekat razvrstan, subjekti su dužni da sprovedu postupke, odnosno izvrše zakonom utvrđene obaveze ukoliko žele nastaviti dalje obavljanje djelatnosti poslovanja hranom.

"Dalje usaglašavanje objekata za proizvodnju, preradu i promet hrane je proces koji zahtjeva vrijeme, a prije svega dodatna finansijska ulaganja", kazali su iz Ministarstva.

Cilj je, kako su pojasnili, da što više njih nastavi da posluje, da se poveća i unaprijedi proces proizvodnje hrane, kao i uslovi za plasman na tržište Crne Gore i pozicioniranje na tržišta EU i drugih zemalja.

"Kategorizacija objekata je preduslov za korišćenje bespovratne podrške kroz projekat iz IPARD–like dva, koji će Ministarstvo implementirati kroz javni poziv za grantove za jačanje prerađivačkih kapaciteta u prehrambenoj industriji", kaže se u saopštenju.

Poziv će biti raspisan do kraja 2015. godine, a implementacija se očekuje tokom 2016. i 2017. godine.

"Potencijalnih više od deset miliona eura investicija u prehrambeno prerađivačku industriju biće odlična prilika za neophodno usaglašavanje i unaprjeđenje objekata koji posluju sa hranom", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: