ASPEN konferencija: Države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu priključenja EU

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Lukšić je ponovio da pristupanje Crne Gore evropskim i evroatlantskim strukturama predstavlja njene strateške spoljnopolitičke prioritete
0 komentar(a)
Aspen konferencija, Foto: MVPEI
Aspen konferencija, Foto: MVPEI
Ažurirano: 24.11.2015. 21:18h

Države Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu priključenja Evropskoj uniji, jer je region u cjelini, bezbjednosno, politički i privredno, od velikog značaja za Evropu, poručeno je na Sedmoj ASPEN Konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope, održanoj u Berlinu.

Na konferenciji, na kojoj je učestvovao ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, konstatovano je da proces evropske integracije nema alternativu i da će regionu osigurati dugoročnu stabilnost, bezbjednost i ekonomski razvoj.

"Tokom konferencije je istaknuto da u svim zemljama Jugoistočne Evrope postoji visok stepen podrške javnosti evropskoj ideji koja će, i u narednom periodu, biti generator društvenog progresa i prosperiteta", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Navodi se da je u Berlinu danas pozdravljen i vidljiv napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, a ostale države su ohrabrene za nastavak započetih reformi, zahvaljujući kojim će nastaviti da kontinuirano ispunjavaju obaveze iz evropske agende.

Lukšić je ponovio da pristupanje Crne Gore evropskim i evroatlantskim strukturama predstavlja njene strateške spoljnopolitičke prioritete i apostrofirao da bi se skoro upućivanje poziva za članstvo u NATO pozitivno odrazilo ne samo na Crnu Goru, već na region u cjelini.

"Tokom konferencije je bilo riječi i o zajedničkom djelovanju i saradnji u cilju suočavanja sa trenutnim globalnim izazovima poput migranstke krize i borbe protiv terorizma, kao i unaprjeđenju regionalnih ekonomskih, prvenstveno infrastrukturnih veza, i važnosti što snažnijeg povezivanja zemalja jugoistočne Evrope međusobno, ali i sa drugim evropskim partnerima", dodaje se u saopštenju.

U tom kontekstu, još jednom je ukazano na važnost nastavka saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Sedmu Aspen konferenciju organizovao je Institut Aspen - Njemačka, uz pokroviteljstvo ministara vanjskih poslova Njemačke i Republike Italije.

Bonus video: