Na UCG održan informativni dan o Erasmus plus programu

„Erasmus plus treba da omogući našim studentima da budu konkurentni na globalnom tržištu rada“, kazao je Bošković
79 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.11.2015. 11:07h

Erasmus plus donosi vidljive rezultate, namijenjene prije svega mladima koji će veći dio svog života provesti kao državljani Evropske unije, saopšteno je na informativnom danu o tom programu koji je danas održan na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Informativni dan su, u Rektoratu UCG, organizovali Ministarstvo prosvjete i Nacionalna Erasmus plus kancelarija.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da evropska integracija, već u procesu prije pridruživanja, donosi određene rezultate, a mnogi od njih su, kako je naveo, nevidljivi.

„Međutim, program Erasmus plus donosi vidljive rezultate, i oni su namijenjeni prije svega onom segmentu crnogorskog društva - mladima, koji će veći dio svog života provesti kao državljani EU“, rekao je Drobnič.

On je naglasio da su obrazovanje, talenat i inovacije ono što može dati ključni doprinos u borbi sa velikim brojem socio-ekonomskih izazova .

„I da povede naša društva ka prosperitetnijoj budućnosti“, dodao je Drobnič.

Ministar prosvjete Predrag Bošković ocijenio je da je Erasmus plus program koji je vidljiv i po rezultatima, i po benefitima.

„Erasmus plus treba da omogući našim studentima da budu konkurentni na globalnom tržištu rada“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, konkurentnost je možda i navjeći nedostatak crnogorske radne snage.

„Konkurentnost sigurno ne možemo dobiti bez internacionalizacije naših institucija i pojedinaca. Upravo preko Erasmus plus programa je otvorena mogućnost veće interakcije i pojedinaca, i institucija visokog obrazovanja“, naveo je Bošković.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić kazala je da partnertstvo sa univerzitetima EU i evropskim fondovima predstavlja najveći podstrek internacionalizaciji te visokoobrazovne institucije.

„I više od toga - u pitanju je potpuno novi sistem vrijednosti, svojevrsni proces emancipacije naše akademske zajednice u sticanju i razmjeni znanja, u novom kreativnom duhu primjene i znanja, u razvoju naučnoistražiuvačke djelatnosti i snaženju kapaciteta za tu djelatnost“, navela je Vojvodić.

Kako je kazala, na UCG je u ovoj godini, u prvom i drugom konkursnom roku, potpisano oko 30 međunarodnih, odnosno međuinstitucionalnih ugovora.

„Tim ugovorima predviđene su razmjene studenata i zaposlenih u oblastima ekonomije, političkih nauka, prava, stranih jezika, arhitekture, muzike, likovne umjetnosti, informatike i biologije. Predviđena je mobilnost studenata osnovnih, magistarskih studija, kao i nastavnog i nenastavnog osoblja“, precizirala je Vojvodić.

Ona je kazala da ugovori definišu obavezu poštovanja Erasmus povelje za visoko obrazovanje, koja podrazumijeva sva detaljna uputstva i informacije o akademskoj ponudi, sistemu ocjenjivanja, zahtjevima vezanim za poznavanje stranog jezika, kao i o priznavanju perioda mobilnosti provedenom na stranim univerzitetima.

„Sve ovo su ujedno i aspekti koji su predmet tekućih reformi na UCG“, dodala je Vojvodić.

Ona je podsjetila da su tokom oktobra i novembra na sajtu UCG objavljeni prvi konkursi za prijavljivanje studenata i nastavnog osoblja za mobilnost u okviru potpisanih ugovora.

„Izvršene su selekcije studenata i osoblja, i prvi studenti i nastavnici, uz podršku Erasmus plus programa, već u ljetnjem semestru će boraviti na partnerskim univerzitetima iz EU“, kazala je Vojvodić.

Erasmus plus je novi program za saradnju EU, koji pokriva oblasti obrazovanja, mladih i sporta i trajaće do 2020. godine. On nasljeđuje programe za obrazovanje u kojima je Crna Gora do sada učestvovala – Tempus, Erasmus Mundus i Program za cjeloživotno učenje, kao i program Mladi u akciji i program Žan Mone.

Evropska komisija je pokrenula Erasmus plus program 1. januara prošle godine, a ukupan budžet programa za period do 2020. iznosi oko 14,8 milijardi eura.

Bonus video: