Raičević: Više se vjeruje muškarcima

"Mi primjećujemo da su prava okrivljenog više u fokusu nego prava žrtava i to je suprotno svim međunarodnim standardima koje je Crna Gora usvojila", podsjeća Raičevićeva.
86 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: TV Vijesti screenshot
Boje jutra, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 24.11.2015. 12:05h

Iz NVO "Centar za ženska prava", povodom početka međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici", podsjećaju da godinama aktivisti za ženska prava govore da se nasilje ne shvata dovoljno ozbiljno, a da se pri tom ništa konkretno ne rješava. "Mi primjećujemo da su prava okrivljenog više u fokusu nego prava žrtve i to je suprotno svim međunarodnim standardima koje je Crna Gora usvojila", podsjeća Maja Raičević, direktorica CŽP.

Ona dalje objašnjava da je tradicionalizam u osnovi nasilja, te da smo svi mi potencijalne žrtve, bez obzira na socijalnu kategoriju i obrazovanje.

"Riječ muškarca je uvijek teža od riječi žene, pa ako se vaga ko govori istinu, nekako ta istina uvijek prevagne, odnosno, ta procjena prevagne na stranu muškarca", kaže Raičević.

Ona dodaje da alkoholizam nije uzrok nasilja u porodici, kako to mnogi misle, već je samo okidač. "To pokazuje i statistika da i među zavisnicima u nekim drugim djelovima svijeta ima manje nasilnika nego što je to ovdje slučaj", pojasnila je.

Raičević dodaje da iskustvo pokazuje da se tokom ovakvih i sličnih kampanja povećava broj žrtava koje prijavljuju nasilje, te traže pomoć.

"Svi zajedno moramo mnogo efikasnije da odgovorimo na to nasilje kako bi sve žene koje prijavljuju bile ohrabrene da to ponovo učine", zaključila je.

Bonus video: