Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina u posjeti Sloveniji

Cilj studijske posjete je da se proizvođači pljevaljskog i kolašinskog sira, koji namjeravaju da zaštite proizvode geografskom oznakom, na konkretnim primjerima upoznaju sa načinom pisanja proizvođačke specifikacije, procedurama registracije, kontrole i održavanja u sistemu zaštićene oznake
64 pregleda 0 komentar(a)
proizvođači sira, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
proizvođači sira, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 22.11.2015. 12:17h

Grupa od 14 proizvođača sira iz Pljevalja i Kolašina otputovala je danas, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i dvije lokalne samouprave, u studijsku posjetu Sloveniji.

Iz Ministarstva, koje je prethodnih mjeseci intenziviralo aktivnosti na informisanju poljoprivrednika o proceduri ulaska u proces zaštite proizvoda geografskom indikacijom, saopšteno je da bi strudijska posjete trebalo da doprinese da se proizvođači dodatno i direktno edukuju na primjeru zaštite koju su sprovele njihove kolege u Sloveniji.

Iz tog Vladinog resora su naveli da će crnogorska delegacija tokom petodnevnog boravka Bovecu posjetiti Udruženje proizvođača Bovškog sira, kao i više proizvođača sa tog područja.

Crnogorska delegacija će posjetiti i slovenačko Ministarstvo poljoprivrede, koje je zaduženo za kontrolu i sertifikaciju zaštićenih oznaka Bureau Veritas.

"Tom prilikom planirano je upoznavanje sa EU procedurama registracije geografske oznake, pravnim okvirom, sistemom kontrole i sertifikacije zaštićenih proizvoda", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj studijske posjete da se proizvođači pljevaljskog i kolašinskog sira, koji namjeravaju da zaštite proizvode geografskom oznakom, na konkretnim primjerima upoznaju sa načinom pisanja proizvođačke specifikacije, procedurama registracije, kontrole i održavanja u sistemu zaštićene oznake.

"Njima će biti omogućeno da u direktnom razgovoru sa slovenačkim proizvođačima saznaju na koji način da stvore snažno udruženje koje će uspješno krenuti u proceduru zaštite i da se obuče za obavljanje internih kontrola proizvodnje koje treba sami da sprovode", rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni smatraju da je za crnogorske proizvođače posjeta Sloveniji i proizvođačima Bovškog sira najbolja prilika da se edukuju u toj oblasti, s obzirom na sličnosti po obimu proizvodnje i geografskim karakteristikama područja na kojem se proizvodnja obavlja.

Bonus video: