Slične karakteristike država zapadnog Balkana za brže napredovanje

„Naši zajednički prioriteti u narednom periodu treba da budu održanje stabilnosti, podupiranje ekonomskog razvoja kroz unapređenje saobraćajnih i energetskih veza, regulisanje migracionih tokova i stvaranje društava zasnovanih na znanju, za šta imamo punu podršku EU“, istakao je Pejović
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 21.11.2015. 13:18h

Slične socijalne, ekonomske i kulturne karakteristike država zapadnog Balkana, kao i izazovi s kojima se one suočavaju snažna su osnova za saradnju i brže napredovanje prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

On je, govoreći na Balkanskom forumu – Integracija 2015. u Budvi, ukazao na potrebu da se velikim razvojnim projektim u saobraćaju, energiji i obrazovanju zajednički radi na ubrzanju ekonomskog rasta, smanjenju siromaštva i zaostajanja za državama članicama EU.

„Naši zajednički prioriteti u narednom periodu treba da budu održanje stabilnosti, podupiranje ekonomskog razvoja kroz unapređenje saobraćajnih i energetskih veza, regulisanje migracionih tokova i stvaranje društava zasnovanih na znanju, za šta imamo punu podršku EU“, istakao je Pejović.

Konferenciju pod nazivom „Suočavanje Zapadnog Balkana s budućnošću“ organizuju Evropski pokret u Crnoj Gori i Fondacija Fridrih Ebert.

Na konferenciji učestvuju visoki predstavnici država regiona, kao i eksperti, univerzitetski profesori i predstavnici Evropskog parlamenta, međunarodnih instituta i nevladinih organizacija iz više država članica EU i Rusije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Pejović je ukazao na značaj Berlinskog procesa kao inicijative od ključnog značaja za ekonomski prosperitet regiona.

On je podsjetio da je EU kroz ovu inicijativu podržala realizaciju deset značajnih infrastrukturnih projekata u iznosu oko 200 miliona EUR čime je jasno iskazala spremnost da finansijski podrži jačanje infrastrukturne povezanosti na Zapadnom Balkanu.

Pejović je rekao da Berlinski proces predstavlja novu priliku na putu integracije cijelog regiona u EU i da tu šansu moraju svi iskoristiti.

"Ova inicijativa će omogućiti stvaranje uslova za lakši prelaz na zajedničko tržište EU, efikasno sprovođenje četiri slobode, a samim tim i stvaranje ekonomski jačeg, sigurnijeg i bezbjednijeg ovog dijela Evrope“, ocijenio je Pejović.

Bonus video: