Učimo djecu miru, ona će jednog dana biti odrasli ljudi

"Način na koji štitimo naš svijet i našu djecu uticaće na to kako će oni štititi svoj svijet i svoju djecu u ne tako dalekoj budućnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi EU zvaničnika
60 pregleda 0 komentar(a)
Djeca, Foto: Shutterstock
Djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2015. 08:52h

"Konačno ulazimo u toliko očekivanu eru poslije 2015: lideri iz cijelog svijeta su se posvetili ciljevima koji će popraviti život milionima djece. Da smo postigli sve ciljeve koje smo ranije postavili, naš današnji zadatak bio bi mnogo lakši. U stvari, put koji je pred nama još uvijek je veoma dug. Period nakon 2015. mora se razlikovati. Moramo djelovati odlučnije i dosljednije nego ikad, da bismo bili sigurni da će narednih petnaest godina donijeti istinske promjene. Postavimo visoke ciljeve i pokušajmo da izgradimo svijet kojem neće trebati Plan za poslije 2030", navodi se u zajedničkoj izjavi visoke predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku/potpredsjednica Komisije Federike Mogerini, Komesara za međunarodnu saradnju i razvoj Nevena Mimice, Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizom Hristosa Stilianidesa i Komesarke za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Vere Jourove.

U zajedničkoj izjavi EU zvaničnika se navodi da je jedan od prioriteta jačanje sistema za zaštitu djece, kao što je navedeno u novom Akcionom planu EU o ljudskim pravima i demokratiji. Pokrenuti su diplomatski napori sa globalnim fokusom na svim oblicima nasilja nad djecom i ženama, te fokusom na zaustavljanju dječjih, ranih i prisilnih brakova, te zaustavljanju sakaćenja ženskih genitalija/ženskog obrezivanja.

"Dok se mi bavimo dugotrajnim okrutnim praksama, trenutna izbjeglička kriza i njene teške posljedice za djecu migrante, izbjeglice i interno raseljene dodaje novu dimenziju hitnosti. Pola svjetskih izbjeglica su djeca: sa njima treba, u prvom redu, postupati kao sa djecom. Njihova zaštita i prava, uključujući i njihovo pravo na obrazovanje i nediskriminaciju, moraju da budu prioritet u okviru evropskih granica. Jačanje saradnje između sistema za zaštitu djece može da poboljša njihovu zaštitu kada traže azilantski status u EU. Bez obzira na globalni trend smanjenja finansiranja, EU je već povećala svoju posvećenost obrazovanju u vanrednim situacijama. Ne možemo da dopustimo da imamo izgubljene generacije djece sa slabim ili nikakvim obrazovanjem".

"Zaštita djece žrtava trgovine ljudima i seksualne ili neseksualne eksploatacije i poboljšanje saradnje po ovim pitanjima sa zemljama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama, dio su Strategije Evropske unije za suzbijanje trgovine ljudima 2012-2016. EU je, takođe, posvećena zastupanju Petog cilja Agende 2030 za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka. Ove nedjelje su nova EU pravila o pravima žrtava stupila na snagu. Po ovim novim pravilima djeca imaju pravo na posebnu zaštitu kao ranjive žrtve u svim evropskim krivično-pravnim sistemima", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Promovisanje prava djeteta širom svijeta zahtijeva blisku saradnju sa međunarodnim organizacijama i tijelima Ujedinjenih nacija.

"Evropska unija je uvijek promovisala takvu saradnju i dalje nastavlja da je osnažuje. Dječaci i djevojčice nisu samo budućnost naših društava: oni su naša sadašnjost. Ako ih lišimo njihovih osnovnih prava, lišavamo sebe onoga što je naše blago i ne uspijevamo u onome što su naše osnovne dužnosti. Globalni mir i bezbjednost ne mogu se postići bez fer i održivog razvoja i poštovanja prava naše djece. Oni će jednog dana biti odrasli ljudi. Način na koji štitimo naš svijet i našu djecu uticaće na to kako će oni štititi svoj svijet i svoju djecu u ne tako dalekoj budućnosti", zaključuje se u zajedničkoj izjavi EU zvaničnika.

Bonus video: