Radić: Nema indicija da bi Balkan mogao da bude meta Islamske države

Radić kaže da treba postaviti pitanje odakle teroristi dobijaju naoružanje i vojnu opremu, na koji način se finansiraju, a onda samo pratiti tragove novca, koji zapravo pokazuju ko je zaista odgovoran
5 komentar(a)
Aleksandar RAdić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar RAdić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.11.2015. 18:32h

Vojno-politčki analitičar Aleksandar Radić, kazao je u razgovoru za TV Vijesti da za sada nema ozbiljnih indicija da bi bilo koja balkanska zemlja mogla da bude primarna meta terorista Islamske države, ali da potencijalna meta Balkan svakako jeste.

On ocjenjuje i da serija terorističkih napada u Parizu prošlog petka, neće biti izolovan događaj, te da predstavlja novu strategiju prebacivanja ratnih dejstava sa Bliskog istoka na Zapad.

"Zapadni Balkan je pod prijetnjom terorostičkih napada. On nije dramatičan, mi ne očekujemo svakog časa da se dogodi neko zlo, ali zaista niko ozbiljan ne bi mogao da ima osnova za samopouzdanje, da kaže da na Balkanu nema opasnsoti od konvencionalnog terorizma, od napada kakve viđamo u zapadnim zemljam s obzirom na to da postoji jedna ozbiljna količina ektremista na Balkanu, neki od njih razvijaju se sami za sebe, u izolovanim sredinama, uglavnom, komunicirajući preko interneta, neki su povezani sa lokalnim ekstremistima vjerskih zajednica, neki su bogami otišli do Sirije, ali ipak, oni na kraju mislim da djeluju, mimo, recimo te globalne koordinacije ekstremizma, kojim se rukovodi od organizacije smoproglašene Islamske države", rekao je Radić

Ono što trenutno predstavlja gorući problem, po mišljenju Radića, je nespremnost zapada da reaguje u trenutku kada se pokazalo da ekstremisti imaju mogućnost preduzimanja, više istovremenih terorističkih akcija i to na tlu Evrope.

"Da se razumijemo, kada se to dešavalo nekom drugom, od Nigerije do Iraka, onda je to bila neka dnevna informacija, koja je išla na početku vijesti, ali nije privlačila empatije. E sad kad je Pariz bio na udaru, pritisak javnog mnjenja na zapadu, biće dovoljno značajan da vodeće sile moraju da nešto preduzmu. Na duže staze, ako se ovakav odnos velikih sila nastavi, a teroristi nastave sa svojim djelovanjem, možemo da zamislimo čak I zajedničku vojnu akciju , većeg obima sa angažovanjem čak I kopnenih snaga".

Radić ne dijeli mišljenje nekih analitičara, da bi se problem terorizma riješio, ako bi se završio rat u Siriji, a ne misli ni da su samo Amerika i Zapadna Evropa dijelom odgovorne za stvaranje terorističkih organizacija kakva je Islamska država.

"Problema je previše i mislim da ćemo mi i dalje da živimo u jednom vrlo nebezbjednom svijetu. Nijesu nevini ni Amerikanci, nijesu nevine ni sile Zapada, koje su stvorile svojim nezgrapnim intervencijama svoje političke vizije, ambijent za razvoj terorizma. Ali, na žalost, među islamskim zemljama koje imaju mnogo novca, postoje i one koje njeguju i radikalne ideologije, kao što je Saudijska Arabija i njene bliske saveznice. Postoje zemlje koje imaju svoje krupne interese, Truska, Egipat, i sve su one u nekom momentu dovele do podrške, nekim ekstremistima koji su onda uspjeli da formiraju snažne organizacije", rekao je Radić.

Radić kaže da treba postaviti pitanje odakle teroristi dobijaju naoružanje i vojnu opremu, na koji način se finansiraju, a onda samo pratiti tragove novca, koji zapravo pokazuju ko je zaista odgovoran.

Bonus video: