Drobnič: Ribari se moraju bolje organizovati i koristiti njihovo znanje

Ribarska zajednica u Crnoj Gori decenijama ima iste problem, od organizacionih do egzistencijanih – poput propisa o kupovini goriva po povoljnijim cijenama, nedostatka ribarskih luka, nemogućnosti izvoza I pristupa finansijskim organizacijama- saopštili su ribari koji sui z svih primorskih opština došli na javnu debatu o ribarstvu , koju je organizovala EU u saradnji EU info centrom
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2015. 15:15h

Crnogorski ribari moraju se bolje organizovati I koristiti svoje znanje , kako bi iskoristili što više sredstava iz pridstupnih fondova- poručio je šef delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, na današnjoj (srijeda) javnoj debati o ribarstvu , održanoj u Herceg Novom. Ribari iz svih primorskih opština zatrazili su pomoć države u rješavanju dugogodišnjih problema.

Ribarska zajednica u Crnoj Gori decenijama ima iste problem, od organizacionih do egzistencijanih – poput propisa o kupovini goriva po povoljnijim cijenama, nedostatka ribarskih luka, nemogućnosti izvoza I pristupa finansijskim organizacijama- saopštili su ribari koji sui z svih primorskih opština došli na javnu debatu o ribarstvu , koju je organizovala Eu u saradnji EU info centrom. Branko Vujačić iz Budve ogorčen je zbog nelojalne konkurencije I neuredjenog tržišta

“Mi danas nemamo gdje da prodamo ribu. Može nam se pomjoći tako da dobijemo mogućnost izvoza ribe, u Italiju , Hrvatsku, Srbiju ili neku drugu zemlju, jer nas ucjenjuju ljudi koji su u svim gradovima uzeli otkupna mjesta

Iako ribarstvo nije značajna privredna grana u Crnoj Gori , Evropska unija će zahtijevati ispunjavanje svih propisa , jer je očuvanje ograničenih prirodnih resursa dio zajedničke politike, kazao je šef evropske komisije Mitja Drobnič

Predstavnica ministarstva poljoprivrede Danijela Stolica kazala je da drzava I u ovoj oblasti ulaze znacajne napore kako bi ispunila sve uslove na putu u EU. Ona je istakla da se svake godine povećavaju budžetska izdvajanja za sektor ribarstva i da je ove godine taj iznos 300 hiljada eura, a da će naredne godine niti još veći.

Rukovodilac Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo u Institutu za biologiju mora u Kotoru, dr Aleksandar Joksimović istakao je veliku obavezu svih država koje dijele Jadransko more da očuvaju riblji fond, prije svega uz pomoć nauke.

Svi učesnici saglasni su da je neophodna bolja organizacija ribara I formiranje nacionalnog udruženja, kako bi lakše dosli do beefita koje nudi Evropska Unija.

Podrška kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prestonicu kulture 2021

“Crna Gora je najviše odmakla u pregovorima o punopravnom članstvu među svim državama na Zapadnom Balkanu i ja se nadam da će ta činjenica pomoći i kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture. Poznato je da je ta titula značajna za promociju grada i države, tako da navijamo za Herceg Novi.

Želimo da uspijete sa tom kandidaturom, da kroz nju povećate vizibilitet Herceg Novog i Crne Gore, kao i svih ostalih gradova koji će učestvovati, poručio je danas (srijeda) ambasador EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič na sastanku sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović, predsjednikom SO Andrijom Radmanom .

Predsjednica Aćimović je nakon sastanka kazala da podrška koju je lokalna uprava dobila od Delegacije Evropske unije učvršćuje kandidaturu Herceg Novog, kao i podrška gradova i zajednica koju projekat ima.

“Herceg Novi jeste nosilac projekta, ali ovo je značajno na lokalnom, nacionalnom i regionalnom novou, rekla je Aćimović.

Galerija

Bonus video: