Kolegijum za pregovore o pristupanju EU: Izvještaj EK potvrđuje rezultate koje je CG ostvarila

“Konstatovano je da se aktivnosti na ispunjenju privremenih mjerila odvijaju planiranim tokom te da, na bazi ostvarenih rezultata, možemo uskoro očekivati dobijanje završnih mjerila za ova poglavlja”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.11.2015. 16:15h

Nalazi iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore svjedoče o razvojnom putu države, potvrđujući rezultate koje je ostvarila tokom protekle godine, ocijenio je Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Na sjednici Kolegijuma, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, ocijenjeno je da je Evropska komisija notirala napredak, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, tako i u dijelu sprovođenja reformskih aktivnosti u sva 33 pregovaračka poglavlja.

“Kada je riječ o poređenju sa državama regiona i Turskom, izraženo je zadovoljstvo da je Crna Gora pokazala da je po svim parametrima - političkoj stabilnosti, ekonomskim kriterijumima i konstruktivnoj ulozi u regionu, očuvala lidersku poziciju u procesu evropske integracije”, saopšteno je iz Vlade.

S tim u vezi, kako se navodi, istaknuto je da će Vlada, kao i prethodnih godina, pažljivo razmotriti preporuke iz izvještaja i da će one poslužiti da se u konkretnim oblastima intenziviraju napori i ubrza pristupanje EU.

Članovi Kolegijuma su razmijenili mišljenje o aktuelnom stanju u oblasti pristupnih pregovora i daljim aktivnostima i obavezama do kraja 2015.

Posebno je razmotrena dinamika reformi u okviru sprovođenja akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, s fokusom na zaključke Savjeta za vladavinu prava.

“Konstatovano je da se aktivnosti na ispunjenju privremenih mjerila odvijaju planiranim tokom te da, na bazi ostvarenih rezultata, možemo uskoro očekivati dobijanje završnih mjerila za ova poglavlja”, kaže se u saopštenju.

Na sjednici su razmotrene i usvojene pregovaračke pozicije za poglavlja 1 - Sloboda kretanja robe, 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 13 - Ribarstvo i 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, kao i izvještaji o pregovaračkim poglavljima 5 - Javne nabavke i 20 - Preduzetništvo i industrijska politika.

Bonus video: