Rezultati rada sudova ključni za članstvo u EU

Medenica je, kako se navodi, predočila Jašariju sprovedene reforme u nacionalnom sudstvu, ključne novine u zakonskim rješenjima, ostvarene rezultate rada sudova, smanjenje zaostalog broja predmeta i funkcionisanje Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije
3 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2015. 13:35h

Rezultati rada sudova, njihova pouzdanost, transparentnost, efikasnost i ujednačena praksa, od ključnog su značaja za države zapadnog Balkana koje pretenduju za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenjenili su predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ministar pravde Makedonije, Adnan Jašari.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, Medenica je primila Jašarija u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

„Predmet sastanka bila je reforma sudskih sistema u Crnoj Gori i Makedoniji, bilateralna pravosudna saradnja između ove dvije države i upotreba alternativnih načina rješavanja sporova“, kaže se u saopštenju.

Medenica je, kako se navodi, predočila Jašariju sprovedene reforme u nacionalnom sudstvu, ključne novine u zakonskim rješenjima, ostvarene rezultate rada sudova, smanjenje zaostalog broja predmeta i funkcionisanje Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije.

Makedonskoj delegaciji približeni su i mehanizmi podnošenja pritužbi i prijava građana na rad sudova i sudija i saradnja s Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

„Sagovornici su zaključili da su rezultati rada sudova, njihova pouzdanost, transparentnost i efikasnost, kao i ujednačena praksa, od ključnog značaja za sve države Zapadnog Balkana koje pretenduju za članstvo u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovana je odlična saradnja vrhovnih sudova Crne Gore i Makedonije.

Bonus video: