Ivanović: Najveći napredak od zemalja regiona

Ivanović je kazao da je prosječna bruto zarada u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 735 eura, što je 4,4 odsto više u odnosu na isti period prošle, kada je iznosila 704 eura
62 pregleda 3 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.11.2015. 13:44h

Crna Gora je, od zemalja regiona, od Evropske komisije (EK) jedina dobila godišnju ocjenu koja označava dobar progres u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja i ribarstva, saopštio je resorni ministar Petar Ivanović.

Ivanović je na konferenciji za novinare kazao da je EK objavila Strategiju proširenja i pojedinačne izvještaje za države kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropsku uniju (EU).

“Dio izvještaja odnosi se na tri poglavlja koja resorno pokriva Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Iz Izvještaja možemo zaključiti dvije stvari. Prvo, Crna Gora je dobila godišnju ocjenu 4 ili “dobar progres” u šest poglavlja. Dva od tih šest su iz oblasti poljoprivrede. Drugo, uporedimo li Crnu Goru i zemlje regiona, vidjećemo da je Crna Gora jedina dobila godišnju ocjenu 4 u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja i ribarstva“, kazao je Ivanović.

On je rekao da je kada je u pitanju Poglavlje 11-Poljoprivreda i ruralni razvoj, uporednim pregledom osnovnih ocjena ukupnog stanja napretka Makedonija na “umjerenom nivou spremnosti”, što je srednja ocjena, najbolja među dodijeljenima.

Ivanović je kazao da je jedna ocjena niže, “određeni nivo pripremljenosti”, data za Crnu Goru, Kosovo i Tursku, dok je za Albaniju, Kosovo i Srbiju procijenjeno da se nalaze u “ranoj fazi pripremljenosti”.

“Posmatrajući ocjenu o godišnjem napretku, jedino je Crna Gora dobila “dobar napredak”, najviša ocjena među dodijeljenima. Za ostale države data je istovjetna srednja ocjena “određeni napredak”, izuzev za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu (BiH), gdje nije specificiran uspjeh u ovoj oblasti na godišjem nivou”, kazao je Ivanović.

Uporednim pregledom osnovnih ocjena ukupnog stanja napretka u Poglavlju 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Srbija je na “umjerenom nivou spremnosti”, što je srednja ocjena, najbolja među dodijeljenima.

Ivanović je rekao da je jedna ocjena niže, odnosno “određeni nivo pripremljenosti”, data za Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Tursku, dok je za BiH procijenjeno da se nalazi u “ranoj fazi pripremljenosti”.

„Posmatrajući ocjenu o godišnjem napretku, svim državama je data istovjetna srednja ocjena “određeni napredak” izuzev Turske, koja je ocjenjena „bez napretka“. Za Kosovo nije specificiran uspjeh u ovoj oblasti na godišnjem nivou“, kazao je Ivanović.

Kada je u pitanju Poglavlje 13 - Ribarstvo, Ivanović je saopštio da se uporednim pregledom osnovnih ocjena ukupnog stanja napretka evidentnira da su Makedonija i Srbija na “umjerenom nivou spremnosti”, dok je za Albaniju, BiH, Crnu Goru i Tursku procijenjeno da se nalaze u “ranoj fazi pripremljenosti”.

„Posmatrajući ocjenu o godišnjem napretku, jedino je Crna Gora dobila “dobar napredak”, što je najviša ocjena među dodijeljenima. Jednu ocjenu niže “određeni napredak” dobile su Makedonija, Srbija i Turska, dok je Albanija ocijenjena „bez napretka“. Za Kosovo i BiH nije specificiran uspjeh u ovoj oblasti na godišjem nivou“, rekao je Ivanović.

On je saopštio da je ukupna količina otkupljenog mlijeka u oktobru iznosila 2,15 miliona litara, što je jedan odsto više u odnosu na septembar.

“Prosječan otkup po farmeru u oktobru iznosio je 905 litara i veći je za 130 litara u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je iznosio 780 litara. Povećan je broj kooperanata koji predaju preko pet hiljada litara mlijeka na mjesečnom nivou na 43”, precizirao je Ivanović.

Podaci, kako je dodao, potvrđuju i da je povećan broj krava i da poljoprivredni proizvođači posvećuju veću pažnju držanju stoke, kvalitetnijoj ishrani, zoohigijeni i nabavci rasnih grla.

“Nastavljen je izvoz mlijeka za Srbiju. Mljekare Lazine izvozi 25 tona sedmično za mljekaru Leskovac koja obavlja preradu u tetrapak mlijeko pod nazivom mljekare Lazine, koji se potom prodaje u Crnoj Gori. Mljekara Srna iz Nikšića izvozi 12 tona sedmično za Tutin”, kazao je Ivanović.

On je dodao da su sve premije za otkup mlijeka isplaćene na vrijeme.

Ivanović je rekao da je ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda od januara do kraja septembra iznosila 392,9 miliona eura i manja je 10,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupom izvozu iznosi 18,2 odsto, a u ukupnom uvozu 25,5 odsto”, precizirao je Ivanović.

Vrijednost uvezenih poljoprivrednih proizvoda za mjeseci iznosila je 353,2 miliona eura, dok je ukupna vrijednost izvoza iznosila 39,7 miliona eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 11,2 odsto.

Ivanović je, kada je u pitanju otkup jagnjadi za potrebe penzionera, kazao da su više puta produžavali rokove za otkup, ali da je do 10. novembra otkupljeno i isporučeno lokalnim udruženjima penzionera 10,85 hiljada jagnjadi.

“Očekuje se isporuka još oko 1,2 hiljade komada koje se nalaze na zalihama kod mesnih industrija. Jedan dio jagnjadi koji je isporučen udruženjima penzionera je iz uvoza”, kazao je Ivanović.

On se osvrnuo i na aktivnosti Ministarstva u oblasti voćarstva, ribarstva i stočarstva, kada je u pitanju podrška tim sektorima.

Ivanović je kazao da je prosječna bruto zarada u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 735 eura, što je 4,4 odsto više u odnosu na isti period prošle, kada je iznosila 704 eura.

“Prosječna neto zarada iznosila je 501 eura, što je 4,59 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 479 eura”, zaključio je Ivanović.

Bonus video: