Vujanović strahuje od Bajdenove reakcije na nemire 24. oktobra

“1998. godine su protesti bili nasilni. Nijesu bili ni mirni ni demokratski i odveli su u KBC 49 ljudi, od kojih je sedam bilo na odjeljenju intezivne njege, a jedan klinički mrtav, I bog nam je pomogao da se vrati”, kazao je Vujanović
94 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2015. 18:43h

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, kazao je danas da se nada da će protest Demokratskog fronta, koji je najavljeni za nedjelju u Podgorici, biti miran,te da strahuje od redakcije američkog potpredsjednika na događaje u Crnoj Gori od 24. oktobra.

“Pozivam sve da vodimo računa da smo neposredno pred pozivom za NATO. Nema potrebe da se organizuju protesti koji će dati lošu poruku o Crnoj Gori. Mi nijesmo država koja nije u stanju da organizuje slobodno iskazivanje volje i u demonstracijama. I mislim da bi morali ovoga puta organizatori da pokažu da je i njima stalo do dobrog ambijenta u Crnoj Gori i do prave vrijednosti Crne Gore. Nadam se da nakon toga slijedi dijalog,” kazao je na Cetinju, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici povodom Dana Priejstonice.

Vujanović, međutim, ističe da je za posljednje dvije decenije bilo nekoliko protesta koji su bili i nasilni i rušilački, i da je sreća što nije bilo ljudskih žrtava, javlja TV Vijesti.

“1998. godine su protesti bili nasilni. Nijesu bili ni mirni ni demokratski i odveli su u KBC 49 ljudi, od kojih je sedam bilo na odjeljenju intezivne njege, a jedan klinički mrtav, I bog nam je pomogao da se vrati”, kazao je Vujanović, dodavši:

“Imali smo i proteste u povodu priznanja Kosova, koji su takođe bili nasilnički, i koji su takođe izazavali povrede brojnih ljudi”.

Vujanović je organizatorima poručio da moraju da vode računa i o imovini i o ljudima koji su došli na proteste, a za koje vjeruje da se danas osjećaju izdano od organizatora jer nijesu očekivali nasilje.

Posebno poštovanje odao je policiji, koja je, kako kaže, promovisala sebe u svim ovim događajima, kao policiju koja sprječava nasilje nenasilnom reakcijom.

“Vidimo kako se u mnogim zemljama svijeta na nasilje reaguje. To nije prevelika i pregolema pažnja i obzir. Policija prosto ima razni repertoar svojih ovlašćenja u kojima može da djeluje”, rekao je Vujanović, dodavši da se u posljednjem slučaju moraju ispitati prekoračenja upotrebe sile “ali to moramo tretirati kao posljedicu jednog događaja koji je prethodno bio nasilan i rušilački ”.

Predsjednik Crne Gore potvrdio je da će 24. novembra učestvovati na sastanku u Zagrebu sa potredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Vujanović strahuje od njegove reakcije na nedavne nemire u Crnoj Gori.

“Ja se nadam da neće, ali se bojim da hoće. Evo to je moj doživaljaj i bojim se da je upravo bio projektovan taj događaj u oktobru mjesecu i prethodno, da bi se Crna Gora pokazala kao zemlja koja nema svoju punu stabilnost, koja nema svoju demokratiju, koja je zasita vrhunska. i ja se zaista pribojavam, da će potpredsjendik SAD-a Džozef Bjaden i to pomenuti. Ja ću biti u prilici da branim to kao eksces Crne Gore i onoga što se u njoj dešava. Da kažem da se to neće ponoviti, da iskažem nadu da i oni koji su to organizovali neće dozvoliti da se to ponovi”.

Što se tiče posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, Vujanović smatra da je najbolji do sada, ali naglašava potrebu zajedničkog rada, kako bi rezultati bili još bolji.

Bonus video: