Pažin: Adekvatno vrednovanje reformskih rezultata Crne Gore prilika za EU

Pažin je naveo da očekuje da će evidentni napredak koji Crna Gora ostvaruje u oblasti vladavine prava uskoro rezultirati dobijanjem konkretnih uslova, odnosno mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, kao i dinamičnijim procesom zatvaranja pregovora u ostalim poglavljima
60 pregleda 1 komentar(a)
Volfgang Sobotka, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Volfgang Sobotka, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.11.2018. 17:34h

Adekvatno vrednovanje reformskih rezultata Crne Gore prilika je za Evropsku uniju (EU) i države članice da na tom primjeru afirmišu konkretne učinke evropske politike na Zapadnom Balkanu, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je, tokom susreta sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom, kazao da Crna Gora vidi evropsku integraciju kao priliku da osigura bezbjednost i viši kvalitet života građana, kroz aktivan doprinos velikom projektu mira i prosperiteta na čitavom evropskom kontinentu.

„Pažin je ukazao da adekvatno vrednovanje reformskih rezultata Crne Gore predstavlja priliku i za EU i države članice da na primjeru Crne Gore afirmišu konkretne učinke evropske politike na Zapadnom Balkanu“, kaže se u saopštenju Kabineta potpredsjenika Vlade.

On je zahvalio na kontinuiranoj političkoj podršci najviših austrijskih zvaničnika pristupanju Crne Gore EU i dodao da očekuje da će u toku austrijskog predsjedavanja Savjetom Unije biti otvoreni pregovori u poglavlju 27 posvećenom zaštiti životne sredine.

Pažin je naveo da očekuje da će evidentni napredak koji Crna Gora ostvaruje u oblasti vladavine prava uskoro rezultirati dobijanjem konkretnih uslova, odnosno mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, kao i dinamičnijim procesom zatvaranja pregovora u ostalim poglavljima.

Sobotka je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u procesu pristupanja EU, dodajući da je Austrija zainteresovana da istim putem krene čitav region Zapadnog Balkana.

On je rekao da je optimista da će pregovori u poglavlju 27 biti otvoreni u toku austrijskog predsjedavanja Savjetom EU.

„Naglašavajući značaj privredne saradnje sa Crnom Gorom, austrijski zvaničnik je naveo da je vrijednost austrijskih investicija po glavi stanovnika u Crnoj Gori veća nego u drugim zemljama regiona“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: