EK o poljoprivredi: Crna Gora je u prethodnih godinu dana ostvarila zapažen napredak

Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu, Darko Konjević, informisao zvaničnike EK iz generalnih direktorata za proširenje, poljoprivredu, bezbednost hrane, ribarstvo i unutrašnje tržište da su ispunjena sva mjerila za otvaranje za pregovora u poglavljima poljoprivrede
108 pregleda 0 komentar(a)
Pododbor za oblast poljoprivrede i ribarstva, Foto: Gov.me
Pododbor za oblast poljoprivrede i ribarstva, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.11.2015. 17:59h

Crna Gora je u prethodnih godinu dana ostvarila veoma zapažen napredak u ispunjavanju mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u oblasti poljoprivrede, ocijenili su danas u Briselu predstavnici Evropske komisije (EK).

Zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u EK, Tomas Haglajtner je, na sastanku Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva, saopštio da je da su pregovaračka poglavlja u oblasti poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane veoma značajna i zahtjevna.

„Ta poglavlja pružaju brojne mogućnosti za crnogorske poljoprivrednike, ribare i prerađivače u mnogim oblastima. Stoga, postoji veoma praktikčna i konkretna korist na kraju ovog veoma efikasnog rada koji je na djelu“, rekao je Haglajtner.

Predstavnici crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, predstavili na sastanku konkretne rezultate u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva koji su postignuti od prethodnog, sastanka Pododbora.

Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu, Darko Konjević, informisao zvaničnike EK iz generalnih direktorata za proširenje, poljoprivredu, bezbednost hrane, ribarstvo i unutrašnje tržište da su ispunjena sva mjerila za otvaranje za pregovora u poglavljima poljoprivrede.

On je kazao da su urađene i usvojene tri strategije, tri akciona plana, sprovedena kategorizacija objekata u poslovanju sa hranom, pripremljeno i usvojeno 12 zakona, usvojen IPARD program za Crnu Goru i pripremljena akreditacija za IPARD agenciju.

Konjević je naveo da su u protekloj godini nastavljeni pozitivni trendovi u poljoprivredi, kao što je rast učešća poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu Crne Gore i spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih i prerađenih proizvoda.

„U protekloj godini je, kroz usvajanje Strategije razvoja poljoprivrede i IPARD programa, obezbijeđeno 39 miliona eura bespovratnih sredstava, čija će implementacija početi već od naredne godine“, saopštio je Konjević.

Ggeneralni direktor Direktorata za IPARD plaćanja, Blagota Radulović, kazao je da je slanjem akreditacionog paketa EK Crna Gora napravila ključni korak prema korišćenju IPARD sredstava.

Na taj način su, prema njegovim riječima, stvoreni uslovi za priliv investicija u crnogorsku poljoprivredu u iznosu od 100 miliona eura do 2020. godine.

Radulović je dodao da je u okviru Direktorata za IPARD plaćenja uspostavljen sistem kontrola koji je istovjetan uporednim sistemima koje koriste države članice EU.

Bonus video: