POD NERASVIJETLJENIM OKOLNOSTIMA POBJEGAO ZATVORSKIM ČUVARIMA

Zindović i dalje u bjekstvu: Spisi predmeta biće dostavljeni Specijalnom tužiocu

Mojkovčanin, osuđen zbog ubistva Pljevljaka Luke Popovića pobjegao je 7. oktobra trojici čuvara koji su ga odveli u porodičnu posjetu
152 pregleda 2 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.11.2015. 20:34h

I poslije nešto više od mjesec dana policija vodi kao odbjeglog, osuđenika Jovicu Zindovića.

Mojkovčanin, osuđen zbog ubistva Pljevljaka Luke Popovića pobjegao je 7. oktobra trojici čuvara koji su ga odveli u porodičnu posjetu.

Kako je Televiziji Vijesti i zvanično potvrđeno iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca, ovim slučajem se neće baviti samo bjelopoljsko tužilaštvo, već će spisi predmeta biti dostavljeni Specijalnom tužiocu.

Mojkovčanin Jovica Zindović osuđen za ubistvo s umišljajem Pljevljaka Luke Popovića, koji je pod još nerasvijetljenim okolnostima pobjegao zatvorskim čuvarima iz svoje kuće u Mojkovcu i dalje je u bjekstvu. Događaj je nekoliko dana punio novinske stupce a potom je priča potpuno utihnula. Saslušanja i hapšenje zatvorskih čuvara kojima je ubica pobjegao nijesu bili od koristi. U međuvremenu su pušteni da se brane sa slobode.

Kako je Televiziji Vijesti i zvanično potvrđeno iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca (VDT), ovim slučajem se neće baviti samo bjelopoljsko tužilaštvo.

"U vezi predmeta formiranog povodom bjekstva zatvorenika Z.J. obavještavamo Vas da je postupak u toku, saslusana su određena lica i predmet ce biti dostavljen Specijalnom državnom tužilastvu, na ocjenu da li u konkretnom slučaju, u radnjama određenih lica, postoje elementi bića krivičnog djela iz nadležnosti tog tužilaštva", navodi se u saopštenju iz kabineta VDT-a

Na koga će sve na kraju optużnica biti adresirana, za sada nije poznato, kao ni ko je i po čijem nalogu pomogao Zindoviću. Nakon bjekstva Zindovića, zbog sumnje da su mu omogućili da pobjegne lisice na ruke stavljene su načelniku bjelopoljskog zatvora Goranu Šćekiću, šefu sprovodničke službe Safetu Dizdareviću te sporovodnicima Dušku Tomiću i Seadu Aliću. Oni su kod kolega ali s druge strane brave proveli svega 10-ak dana. Uprava ZIKS-a protiv njih je pokrenula disciplinski postupak.

"Zbog počinjenih težih disciplinskih prekršaja, predviđenih Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, i podzakonskim propisima, suspendovana su četiri službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i to: G. Š., S. D., S. A. i D. T. Takođe, protiv ta četiri službenika ZIKS-a pokrenuti su i disciplinski postupci vezani za isti događaj", navodi se u saopštenju ZIKS-a.

Iz policije tvrde da su preduzeli sve u cilju pronalaženja Zindovića, uz podsjećanje da je za njim odmah raspisana međunarodna potjernica.

"Odmah nakon raspisivanja potjernice, putem međunarodne policijske saradnje su preduzete i preduzimaju se mjere i radnje, kao i razmjenjuju podaci sa drugim zemljama, u cilju lociranja i lišenja slobode Zindovića. U cilju efikasnog traganja i lociranja ovog lica, nismo u mogućnosti da saopštimo konkretnije podatke o radnjama koje preduzimaju u ovom predmetu, a koji predstavlja jedan od prioriteta u radu Sektora kriminalističke policije po pitanju međunarodnih potjernica", saopšteno je iz Uprave policije.

Spekuliše se da je Zindović, nakon nekoliko dana skrivanja u Crnoj Gori, uspio da pobjedne iz zemlje. A njegovo bjekstvo, iako nije bilo spektakularno ostaće upamćeno. Kao filmsko bjekstvo pominjaće se međutim i dalje ono Veselina Vlahovića zvanog Batica koji je 18. juna 2001. godine uspio da utekne iz spuškog zatvora, navodno preskočivši zid visok četiri metra.