Radili na podizanju svijesti o zaštiti konkurencije

Mehta je predstavio veći broj slučajeva zloupotrebe dominantnog položaja u sektoru telekomunikacija i bankarstva u EU koji su slični ili povezani sa slučajevima u Crnoj Gori
73 pregleda 0 komentar(a)
Kirtikumar Mehta, Foto: MAMA
Kirtikumar Mehta, Foto: MAMA
Ažurirano: 04.11.2015. 14:09h

Seminar o primjeni politike i prava zaštite konkurencije u regulisanim sektorima u EU i Crnoj Gori, prije svega u sektoru bankarskih usluga i telekomunikacija, trebalo bi da doprinese podizanju svijesti preduzeća o toj oblasti.

Seminar je danas u Podgorici organizovao ALA projekat, koji kofinansira EU, a implementira njemačka Agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

„Cilj je bilo podizanje svijesti preduzeća, prije svega o politici zaštite konkurencije u primjeni u regulisanim sektorima, kao i ranijim postupcima i odlukama evropskih upravnih i sudskih organa čija je primjena obavezna i u Crnoj Gori, u skladu sa pozitivnim propisima“, navodi se u saopštenju.

Predavač na seminaru je bio professor, Kirtikumar Mehta, sa višedecenijskim iskustvom rada i rukovođenja u Evropskoj komisiji, u funkciji direktora u postupcima analiza koncentracija, otkrivanja kartelnih sporazuma, ocjene uslova odobrenja državne pomoći i specifičnim poslovima u omogućavanju slobodnog razvoja konkurencije pojedinačnih privrednih sektora na širem području EU.

Mehta je govorio o regulisanju odnosa i nadležnosti regulatornih organa i Agencije za zaštitu konkurencije, koja mora imati najšire nadležnosti i iznad nadležnosti pojedinačnog regulatora, koje se odnose ne samo na tehničku ispunjenost uslova za poslovanje na tržištu, već i na suštinsku mogućnost da se određenim radnjama i aktima može realizovati povreda konkurencije.

On je predstavio veći broj slučajeva zloupotrebe dominantnog položaja u sektoru telekomunikacija i bankarstva u EU koji su slični ili povezani sa slučajevima u Crnoj Gori, a na koje su učesnici reagovali u diskusiji u cilju potpune obavještenosti u primjeni propisa iz oblasti zaštite konkurencije.

Na seminaru učestvovali predstavnici Centralne banke (CBCG), agencije za elektronske komunikacije i za zaštitu konkurencije, kao i predstavnici komercijalnih banaka i telekomunikacionih operatora na tržištu Crne Gore.

Bonus video: