Slučaj Lješković: NVO i opozicija osuđuju, DPS bi da čuje mišljenje državnih organa

"Pokazuje se nešto sto nimalo nije dobro, gdje opet policija ne poštuje ono što je institucija Tužilaštva, a naivno bi bilo vjerovati da on zaista nije znao ko su njegove kolege sa kojima ide u akciju", kazao je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO)
321 pregleda 6 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2015. 19:22h

Nakon što je juče komandant SAJ-a, Radosav Ljesković u Tužilaštvu, nije otkrio ko je od njegovih kolega tukao Milorada Martinovića u neredima nastalim nakon protesta DF-a , 24 oktobra iz opozicije i civilnog sektora stižu osuđujuće ocjene i zabrinutost zbog eventualne opstrukcije u rasvjetljavanju ovog i sličnih slučajeva .

Utisak pojačava činjenica da je Ljesković saslušan nakon što je odbio da Tužilaštvu dostavi izvještaj o upotrebi sredstava prinude. U vladajućem DPS-u ne misle da ima prostora za bilo kakvu mogućnost opstrukcije istrage i poručuju kako treba prepustiti nadležnima da urade svoj dio posla.

To što komandant SAJ-a Radosav Ljesković pred tužiocima nije otkrio ko je od pripadnika ove jedinice i po čijoj naredbi u noći protesta DF-a, 24. oktobra, između ostalog, pretukao Miodraga Martinovića civilni sektor navodi na samo jedan zaključak.

"Pokazuje se nešto sto nimalo nije dobro, gdje opet policija ne poštuje ono što je institucija Tužilaštva, a naivno bi bilo vjerovati da on zaista nije znao ko su njegove kolege sa kojima ide u akciju", kazao je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Da se radi o školskom primjeru opstrukcije pravde i istrage smatraju i u Institutu Alternativa. Iz MANS-a pozivaju Vrhovnog drzavnog tužioca da hitno pokrene krivični postupak protiv komandanta SAJ-a zbog osnovane sumnje da je pocinio više krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. U skupštinskom Odboru za bezbjednost situaciju tumače različito.

"Ne vjerujem da će doći do toga baš da se opstruira, vjerujem da su svi svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj smo se našli onih dana i da će dati svoj doprinos da se svaki slučaj rasvijetli", rekao je Radivoje Nikčević (DPS), član Odbora za bezbjednost.

"Pozivam Tužilastvo da ukoliko se suočava sa očiglednom i upečatljivom opstrukcijom, u skladu sa zaključkom Skupštine Crne Gore, obavijesti Skupštinu, odnosno Odbor za politički sistem i pravosuđe da se suočilo sa određenom vrstom opstrukcije od strane policije i da precizira o kojoj se vrsti opstrukcije radi", kazala je Snežana Jonica (SNP), članica Odbora za bezbjednost.

U civilnom sektoru idu korak dalje. Dok iz MANS-a navode da se komandir SAJ-a podsmijavao državnom tužilaštvu i javnosti Crne Gore svojim navodima da ne zna ko su kolege koje su sa njim kritične večeri bile u policijskom "hameru", jer su nosili maske, u Institutu Alternativa i Centru za građansko obrazovanje smatraju da Lješković mora biti hitno smijenjen.

"Zabrinjavajuće i za ozbiljnu reakciju, u najmanju ruku ne mogu ostati oni koji rukovode policijom, na čelu sa Lješkovićem", rekao je Marić.

Ipak, DPS-ov član Odbora za bezbjednost ne vidi da bi u ovom trenutku to skupštinsko tijelo trebalo da reguje.

"Sada treba prepustiti svim državnim organima da se završi posao, da čujemo njihovo mišljenje i eventualno pokretanje postupka protiv odgovornih lica", kazao je Nikčević.

Jonica podsjeća da još ceka odgovore od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića na 51 pitanje u vezi postupanja policije tokom protesta DF-a. Ako ih ne dobije, upozorava, da nadležni imaju razloga da nešto sakriju, ili se plaše svoje odgovornosti. Jonica se poziva i na Zakon o parlamentarnom nadzoru.

"Tako da je ovo prilika da ja adresiram pitanje, da li postoji parament i da li postoji parlamentarni nadzor i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, koji je u poziciji da pokaže borbu za kredibilitet parlamenta kao mjesto mogućeg dijaloga tako što će natjerati prvo njegovog ministra da ispoštuje zakon, na osnovu kog parlament sprovodi nadzor nad službama bezbjednosti i da dostavi precizne odgovore na moja pitanja", kazala je Jonica.

Među tim pitanjima su - koji je sve službenik policije i na kom tačno zadatku bio angažovan tokom protesta DF-a. U međuvremenu, iz CGO a i Instituta Alternativa ukazuju da, ako Radosav Lješković ne bude smijenjen ili se u međuvremenu, kako ironično primjećuju ,"ne prisjeti" svih činjenica u vezi spornih slučajeva, odgovornost treba da preuzme, direktor policije Slavko Sojanović, a za njim i ministar Konjević.

Bonus video: