Upravljanje ljudskim resursima važno za napredak društva

„I u tom smjeru posebna pažnja treba da bude posvećena uspostavljanju kvalitetnog sistema razvoja ljudskih resursa i vođenja kadrovske politike u lokalnim samoupravama“, poručio je Pejović
0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2015. 11:39h

Kvalitetno upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou važno je za napredak društva u cjelini, poručeno je na petoj sjednici Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i komiteta regiona Evropske unije (EU).

Učesnici skupa na Cetinju razmijenili su mišljenja i iskustva iz upravljanja ljudskim resursima na lokalnom nivou, kao i u vezi međuregionalne i transnacionalne saradnje.

Sjednicu su otvorili kopredsjedavajući Odbora, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i Hju Mek Grat, a u uvodnom dijelu su govorili glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

„Sumirajući dosadašnje rezultate rada ovog tijela, istaknuto je da je saradnja Zajednice opština s Komitetom regiona u okviru Zajedničkog konsultativnog odbora učvrstila institucionalnu komponentu saradnje s Evropskom unijom u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ocijenjeno je da ostvareni dijalog i saradnja regionalnih i lokalnih nivoa vlasti EU s lokalnim vlastima Crne Gore, omogućavaju sveobuhvatnu pripremu države za efikasnije sprovođenje pravne tekovine EU.

Pejović je istakao da se Zajednički konsultativni odbor pokazao kao dobra platforma za sprovođenje najznačajnijih reformskih procesa kroz koje prolaze lokalne samouprave u procesu pristupanja EU.

„U saradnji s kolegama iz Komiteta regiona i Evropske komisije, predstavnici lokalnih samouprava u kontinuitetu razmjenjuju iskustva i u pravom smislu se pripremaju za obaveze koje ih očekuju datumom pristupanja“, naglasio je Pejović.

On je podsjetio da su predstavnici lokalnih samouprava uključeni u rad više radnih grupa za vođenje pregovora s EU, i to za poglavlja 13 – Ribarstvo, 14 – Saobraćajna politika, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

„Ukazujući na potrebu i značaj efikasnog i profesionalnog upravljanja ljudskim resursima na nivou lokalne samouprave, glavni pregovarač je istakao da će izradom nove Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. biti jasno definisani pravci i zadaci na jačanju ukupne kadrovske politike u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Pejovića, svi procesi i aktivnosti usmjereni na napredak društava u cjelini, zavise od dobro obučenog, kreativnog i profesionalnog kadra.

„I u tom smjeru posebna pažnja treba da bude posvećena uspostavljanju kvalitetnog sistema razvoja ljudskih resursa i vođenja kadrovske politike u lokalnim samoupravama“, poručio je Pejović.

Bonus video: