Mogerini: Ako su mediji slobodni i kritični, onda smo i mi slobodni i bezbjedni

"EU očekuje od državnih organa svih zemalja da u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze kako bi na djelotvoran, hitar i nezavisan način istražili sve takve zločine i obezbijedili da se i državni i ne-državni počinioci i podstrekivači takvog nasilja privedu pravdi", kazala je Mogerini.
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2015. 08:22h

Mediji su ogledalo našeg društva, ako su oni u svom djelovanju slobodni i kritični, onda smo i mi slobodni i bezbjedni, kazala je visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

"Ipak, dok obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, reporteri u mnogim zemljama širom svijeta suočavaju se sa sve većom dozom zastrašivanja i nasilja. Napadi na novinare nisu samo napadi na njih kao žrtve, već i napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija. EU očekuje od državnih organa svih zemalja da u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze kako bi na djelotvoran, hitar i nezavisan način istražili sve takve zločine i obezbijedili da se i državni i ne-državni počinioci i podstrekivači takvog nasilja privedu pravdi", kazala je Mogerini.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: