"GRANIČNA SITUACIJA, ALI DOVOLJNO JASNA"

Vučinić o hapšenju Medojevića: Povrijeđeni Ustav i Zakon

"Ja sam ubijeđen da će naš Ustavni sud smoći snage da kaže šta je pravo, šta nije pravo, iako možda na prvi pogled formalno pravno može da bude zakonito... Ovo je po meni jedna granična situacija, ali dovoljno jasna", istakao je Nebojša Vučinić, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i profesor na Pravnom fakultetu.
839 pregleda 12 komentar(a)
Nebojša Vučinić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Nebojša Vučinić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 10.12.2018. 20:36h

Na Međunarodni dan ljudskih prava, bivši sudija Međunarodnog suda pravde u Strazburu Nebojša Vučinić saopštio je kako je u slučaju hapšenje poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića povrijeđen i Ustav i Zakon.

Taj stav dijeli i čelnik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

Medojeviću, koji 11. dan u ZIKS štrajkuje glađu, danas je opet pozlilo, i smješten je na Internoj klinici Kliničkog centra, na Odjeljenju za endokrinologiju.

Kada je na Univerzitetu Crne Gore 1991. godine formirana prva antiratna organizacija, tri čovjeka su na stepenicama Skupštine Crne Gore zapalila svijeće, prisjetio se jedan od njih - sadašnji predsjednik Udruženja pravnika, na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Jedan je bio rektor Univerziteta, Božidar Nikolić, koji je imao snage da ustane i da se izdigne iznad establišmenta, a treći je danas u zatvoru, u svojstvu poslanika", istakao je Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore.

Pitanje hapšenja poslanika Nebojše Medojevića otvorio je bivši predsjednik Udruženja pravnika, koje je i organizovalo Konferenciju u Rektoratu.

"Imamo jedno novo, ja bih rekao sistemsko nasilje, i rekao bih vrlo opasno jer svaki građanin, ako neko ima razlog da ga šikanira, može uvijek da ga pozove da da izjavu, ako ne da izjavu, da ga stavi u zatvor, to su vrlo opasne stvari i ovaj skup mora da da odgovor na to pitanje", kazao je Stanko Marić, bivši predsjednik Udruženja pravnika.

Odgovor je stigao od bivšeg sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Mislim da je tu povrijeđen i Ustav i Zakon. Ja sam ubijeđen da će naš Ustavni sud smoći snage da kaže šta je pravo, šta nije pravo, iako možda na prvi pogled formalno pravno može da bude zakonito... Ovo je po meni jedna granična situacija, ali dovoljno jasna", istakao je Nebojša Vučinić, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i profesor na Pravnom fakultetu.

A Vijeće Ustavnog suda sjutra će odlučiti da li će pustiti na slobodu Medojevića i njegovog kolegu Milana Kneževića koji se od hapšenja krije u Skupštini. Vučinić kaže da u ovom slučaju ima nekoliko pravnih problema.

"Pazite – zatvor do dva mjeseca, po jurisprudenciji Evropskog suda, zatvor preko mjesec dana je već krivična sankcija. U članu 5 se kaže lišavanje slobode u proceduri predviđenoj Zakonom, šta to znaći – može li se poslanik hapsiti bez rasprava o imunitetu? Ne treba veliko pravno znanje oko toga", rekao je Vučinić.

"Udruženje pravnika Crne Gore u potpunosti je saglasno sa stavom profesora Vučinića, kao i sa nedavnim stavom crnogorskog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i duboko smo uvjereni da će Ustavni sud, koji je najpozvaniji, zaštititi ustavni poredak Crne Gore", rekao je Radulović.

I u Građanskoj alijansi smatraju da je hapšenje Medojevića problematično sa više aspekata.

"On niti je pritvoreno niti osuđeno lice, a stavljen je u zatvor, sam način i procedura hapšenja, vrijeme", rekao je Milan radović iz Građanske alijanse.

Medojevića i Kneževića Viši sud je kaznio zatvorom zbog, kako je obrazloženo, njihovog odbijanja da svjedoče o optužbama iznijetim na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekih sudija.