Drobnič: Pomoć EU efikasna samo ako u dijalogu učestvuju svi akteri

On je podsjetio da je Izvještaj EK o napretku Crne Gore trebao biti objavljen 1. oktobra, navodeći da je, prema njegovim informacijma, pisanje teksta Izvještaja završeno
21 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2015. 19:31h

Evropska unija (EU) učiniće sve da se u Crnoj Gori vodi politički dijaog, rekao je šef Delegacije EU, Mitja Drobnič, navodeći da će pomoć biti efikasna samo ako u njemu svi akteri budu učestvovali.

Drobnič je podsjetio da je EU saopštila više puta da politički dijalog treba da se vodi u parlamentu i da se drugačiji odgovor nije mogao ni očekivati.

“Takav odgovor ne znači da EU neće aktivno učestvovati u tom procesu političkog dogovaranja, da neće sa svoje strane činiti maksimum da se taj politički dijalog vodi”, kazao je Drobnič navinarima na obilježavanju Dana parlamentarizma.

On je rekao da je Delegacija EU u Crnoj Gori već uočila da je nepovjerenje u izborni proces jedan od ključnih problema države.

“Zbog toga se EU, odnosno Evropska komisija (EK) u okviru praćenja reformi u Crnoj Gori jako koncentrisala na sprovođenje izbornog zakonodavstva. Mi pratmo njegovu implementaciju i mislimo da se kroz taj mehnizam mogu prevazići mnogi politički problemi koji se momentalno javljaju u Crnoj Gori”, ocijenio je Drobnič.

On je podsjetio da je Izvještaj EK o napretku Crne Gore trebao biti objavljen 1. oktobra, navodeći da je, prema njegovim informacijma, pisanje teksta Izvještaja završeno.

“I ti zadnji događaji ne bi trebalo da utiču na sam tekst”, dodao je Drobnič.

On je ukazao da se, čim se objavi Izvještaj, počinje pisati novi, "čiji će sastavni dio sigurno biti nedavni politički događaji".

Upitan u kojoj formi vidi učešće EK u dijalogu u Crnoj Gori, on je kazao da taj dijalog zavisi od spremnosti svih aktera da u njemu učestvuju. “Tu treba sačekati da politički akteri u Crnoj Gori nađu taj način. Mi nemamo neki recept”.

“Važno je da se svi akteri nađu na jednoj plaformi i da svi budu spremni da se dijalog obavi. Onda naša pomoć samo tada može biti efikasna”, poručio je Drobnič.

Predjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, kazao je da su politički akteri na terenu obnavljanja dijaloga, na nivou koji će donijeti brži rezultat, veće povjerenje i trajanije zajedničke radnje na pripremanju nespornih izbora.

“Na tom smo terenu i očekujem da će svi subjekti biti dovoljno odgovrni da znaju da je to neizbježno pitanje za sve njih, neizbježno pitanje za crnogorsku demokratiju i ključno pitanje za dalju fazu integracija”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, izborna demokratija je temelj parlamentarne demokratije. “I bez povjerenja u izborni sistem ne možete imati stabilnu demokratiju, niti stabilan parlamentarni sisem, ni stabilnu vladu”.

“Tako da su ti razgovori, za koje ima dovoljno vremena, osnovni uslov na kom treba graditi povjerenje svih aktera i evropskih i evratlanskih partnera. I taj put je neizbježan, pitanje je samo koliko će ko brzo shvatiti da uđe u taj proces”, kazao je Krivokapić.

On je podsjetio da je tema dijaloga usposavljanje izbornog povjerenja i priprema izbornog sistema, i naveo da nijedna tema nije zatvorena.

“Kada budemo znali učesnike znaćemo i teme. Jedan od učesnika je već izrazio sumnju da neće prisustvovati. Dug je put do toga i mislim da je bez alternative”, smatra Krivokapić.

On je naveo da nije još razgovarao sa svm konstituentima.

Krivokapić je dodao da nije ni očekivao da će Demokratski fronti (DF) prvi prihvatiti poziv na dijalog.

“Nisam očekivao da će oni prvi prihvatiti, ali ne znači da neće poslednji”, kazao je on.

Na pitanje da li ima smisla praviti dijalog ako se svi akteri ne okupe, Krivokapić je odgovrio potvrdno.

“Mislim da ima smisla bez jednog konstituenta parlamenta raditi dijalog i mislim da će se taj konstituent pojaviti u nekom vremenu”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da vjeruje u snagu crnogorske demokratije jer je dokazana.

“Mislim da je ovo put koji nas i sada čeka. Biće početnih zaostajanja, nedostatosti, a u konačnom očekujem pun rezultat, da kroz institucije dođemo do nespornog izbornog procesa i što je najvažnije izbornog rezultata”, poručio je Krivokapić.

Komentarišuči politički dijalog u odnosu na pozivnicu Crnoj Gori za NATO u decembru, on je kazao da je očigledno daneki politiki subjekti vide NATO kao motivaciju za manjak dijaloga."Ali svakako i pozivnica će ubrzati dijalog".

Upitan da li je potencijlna opasnost što se policija do ovog trenutka nije oglasila povodom hapšenja huligana na protstu, ali ni povodom procesuiranja pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, Krivokapić je kazao da u tome vidi šansu za pravno-politički sistem Crne Gore da se pokaže.

“Očekujem unutrašnje procese unutar policije, očekujem sudstvo i svaki od tih izazova vidim kao šansu za institucije da pokažu da su sposobni da rješavaju probleme u ovoj državi. Time ćemo pokazati da smo pravi evropski partneri koji mogu sam rješavati svoje izazove”, poručio je on.

Bonus video: