Delegacija EU: Dodijeljeno 13,65 miliona eura za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori

"Zahvaljujući projektima finansiranim iz ovih fondova, 95 odsto romske djece školskog uzrasta, mlađih od 11 godina, koja trenutno žive u kampu za raseljena lica Konik, ide u školu ", navodi se u saopštenju Delegacije
75 pregleda 0 komentar(a)
Infografika, ljudska prava, Foto: Delegacija EU
Infografika, ljudska prava, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 29.10.2015. 12:32h

Evropska unija dodijelila je 13,65 miliona eura za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u periodu od 2007. do 2014. godine, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

"Zahvaljujući projektima finansiranim iz ovih fondova, 95 odsto romske djece školskog uzrasta, mlađih od 11 godina, koja trenutno žive u kampu za raseljena lica Konik, ide u školu. Ovo je veliki doprinos njihovom obrazovanju i integraciji u društvo. Takođe, tim novcem je finansirana i izgradnja stanova za raseljena i interno raseljena lica", navodi se u saopštenju Delegacije.

Dodaje se da je pored toga, na Cetinju, u Mojkovcu, Kolašinu i Pljevljima, 60 žena koje prethodno nijesu imale pristup kreditnim sredstvima, zahvaljujući sredstvima EU, sada su dobile priliku da pokrenu sopstveni biznis malog obima.

"Prava LGBT osoba podignuta su visoko na političkoj agendi posredstvom prve Nacionalne konferencije o LGBT pravima 2010. godine. Vlada Crne Gore usvojila je prvi Akcioni plan protiv homofobije, a EU je značajno doprinijela ovom procesu. Evropska unija je investirala i 135.000 eura u pripremu petogodišnjeg Akcionog plana koji će unaprijediti položaj zatvorenika. Putem promotivnih spotova poput onog pod nazivom "Ljubav nema izgovor" u okviru projekta "Pravo ljudi sa invaliditetom na roditeljstvo", ljudska prava su promovisana i u medijima, takođe zahvaljujući EU fondovima, rekli su iz Delegacije EU.

Po njihovim riječima, države koje žele da se pridruže EU moraju obezbijediti zaštitu manjina i poštovanje temeljnih prava ne samo kroz zakone već i u praksi.

Bonus video: