Pejović: Posvećeni smo ispunjavanju agende iz oblasti vladavine prava

Članovi Odbora su ocijenili da su dosadašnje reforme koje su crnogorske institucije sprovele bile kvalitetne i dale rezultate, i izrazili očekivanje da će se u nastavku procesa nesmanjenim ritmom nastaviti u pravcu postizanja pune unutrašnje spremnosti za buduće članstvo u EU
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 28.10.2015. 08:58h

Holandija snažno podržava pristupanje Crne Gore EU i, u pravcu ostvarenja tog cilja, nastaviće da pruža svu potrebnu političku, ekspertsku i tehničku podršku u oblasti evropske integracije, istaknuto je tokom posjeteglavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića Hagu.

Prilikom sastanka s generalnim direktorom za evropsku saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Robertom De Hrotom bilo je riječi o dosadašnjim učincima Crne Gore na evropskom putu, daljem toku pregovaračkog procesa, kao i aktuelnim dešavanjima u EU, Crnoj Gori i regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Pejović je upoznao De Hrota s postignutim rezultatima i naporima koje Crna Gora preduzima u svim oblastima pregovora u pravcu ostvarenja budućeg članstva u EU. Posebno je, dodaje se, ukazao na posvećenost crnogorskih institucija u ispunjavanju agende iz oblasti vladavine prava, istakavši unutrašnju spremnost i odlučnost da se kompletan proces kvalitetno i efikasno dovede do kraja. U tom kontekstu je informisao o projektovanoj dinamici otvaranja novih poglavlja i planovima za njihovo postepeno zatvaranje.

De Hrot je čestitao na ostvarenim rezultatima i istakao da Crna Gora, dinamikom i kvalitetom sprovedenih reformi, pokazuje zrelost i odgovornost u ispunjavanju uslova za buduće članstvo čime, dodatno, potvrđuje i snaži reputaciju lidera u procesu evropske integracije Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju MVPEI. Prenio je da će Holandija nastaviti da prati i podržava napredak Crne Gore u ostvarenju punopravnog članstva u Uniji i u tom pravcu, izrazio spremnost Holandije da nastavi da pruža podršku kroz programe tvining i tajeks, kao i putem bilateralne pomoći. De Hrot je ukazao da će tokom predstojećeg holandskog predsjedništva EU politika proširenja ostati na dnevnom redu i da će, u te svrhe, Holandija nastaviti odličnu saradnju s Crnom Gorom u dijelu pregovaračkog procesa i otvaranja novih poglavlja pravne tekovine.

Tokom posjete Hagu, Pejović je imao izlaganje pred Odborom za evropske poslove u Skupštini Holandije. Glavni pregovarač je upoznao prisutne s aktuelnim stanjem u oblasti pregovora koje Crna Gora vodi s EU i planiranom dinamikom u nastavku ispunjavanja uslova za punopravno članstvo.

Upoznao je članove Odbora s planovima za otvaranje poglavlja do kraja 2015, i iznio očekivanje da se dobar ritam pristupanja nastaviti i tokom predsjedništva Holandije EU u prvoj polovini sljedeće godine.

Članovi Odbora su ocijenili da su dosadašnje reforme koje su crnogorske institucije sprovele bile kvalitetne i dale rezultate, i izrazili očekivanje da će se u nastavku procesa nesmanjenim ritmom nastaviti u pravcu postizanja pune unutrašnje spremnosti za buduće članstvo u EU, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: