Rezultati Crne Gore biće notirani u izvještaju EK o napretku

Mathernova je istakla da je Crna Gora na dobrom putu i da će EK, kroz različite programe podrške, nastaviti da pruža svu potrebnu podršku kako bi se kompletan pregovarački proces kvalitetno doveo do kraja
51 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Katarina Mathernova, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Katarina Mathernova, Foto: MVPEI
Ažurirano: 26.10.2015. 16:38h

Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u posljednjih godinu značajno je približavaju članstvu u Evropsku uniju (EU) i biće notirani u ovogodišnjem izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku.

To je saopšteno tokom razgovora državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića sa novopostavljenom zamjenicom generalnog direktora za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Katarinom Mathernovom.

"Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora sprovela značajne reforme u svim oblastima u posljednjih godinu, kako u dijelu jačanja vladavine prava, tako i u oblasti ekonomskog upravljanja, javne uprave i jačanja administrativnih kapaciteta“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pejović je zahvalio na izuzetnoj podršci i partnerskom odnosu EK koji se od 2007. do danas ogledaju u realizaciji 756 projekata ekspertske podrške tajeks i 25 dugoročnih programa podrške tvining. „Čime su značajno unaprijeđeni administrativni i institucionalni kapaciteti Crne Gore za ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja i budućeg članstva“.

On je prenio odlučnost Vlade da nastavi jednakim kvalitetom da ispunjava preuzete obaveze.

Pejović je naglasio značaj koji crnogorske institucije posvećuju osiguranju vladavine prava, istakavši da se na tom polju predano radi i da se već bilježe značajni rezultati, posebno u zakonodavnom dijelu.

„Posebno je naglasio značaj novog pristupa EU u infrastrukturnom povezivanju regiona zapadnog Balkana i istakao dobre rezultate nedavnog samita u Beču kad je u pitanju ulaganje u elektroenergetsku mrežu i rehabilitaciju željezničke pruge, u ukupnom iznosu od 45 miliona eura“, dodaje se u saopštenju.

Mathernova je istakla da je Crna Gora na dobrom putu i da će EK, kroz različite programe podrške, nastaviti da pruža svu potrebnu podršku kako bi se kompletan pregovarački proces kvalitetno doveo do kraja.

„Ona je podsjetila da je pitanje proširenja važno za kredibilitet EU i za napredak zapadnog Balkana i njegovu dugoročnu stabilnost i u tom kontekstu naglasila da uspjesi koje Crna Gora postiže na evropskom putu predstavljaju značajan podsticaj za ostale zemlje regiona“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: