"KOJI JE OSNOV ZA TAKVO POLICIJSKO POSTUPANJE?"

Raonić: Lica koja nijesu pružala otpor brutalno prebijana

"Brutalne scene su viđene i mene brine što od samog rukovodstva Uprave policije ne postoji ni naznaka da su pozvali ijednog građanina da im se obrati sa takvim primjerima, niti su rekli da će svi oni koji su napadali građane biti procesuirani", rekao je predsjednik Građanske alijanse, Boris Raonić
63 pregleda 23 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Boris Raonić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.10.2015. 21:13h

U početku je postupanje policije bilo adekvatno, u nekoliko navrata su istrpjeli napada deminstranata bez bilo kakvih reakcija. Sve je to bilo do jednog trenutka vrlo korektno, dok nije počela intervencija kada dolazi ono što zabrinjava. Dolazi do toga da na više lokacija u gradu dolazi do brutalne policijske torture, prvenstveno od pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), kazao je predsjednik Građanske alijanse, Boris Raonić gostujući u vijestima u 18:30 na televiziji "Vijesti".

"To su slučajevi brutalnog prebijanja lica koja ne pružaju otpor i što je još gore lica bivaju prebijena, a ne i privedena. Koji je onda osnov za postupanje službenih lica prema njima ako nijesu počinila nikakva krivična djela? Imamo fotografije i snimke snimatelja kojima dolazi policajac koji ih prebija i poslije toga odlazi. Brutalne scene su viđene i mene brine što od samog rukovodstva Uprave policije ne postoji ni naznaka da su pozvali ijednog građanina da im se obrati sa takvim primjerima, niti su rekli da će svi oni koji su napadali građane biti procesuirani", rekao je Raonić.

On je dodao da bi zbog toga u nekom demokratskom društvu već sad bio trenutak da se pokrene neka vrsta odgovornosti prema onima koji su rukovodili policijskom akcijom.

"Moram da naglasim da je bilo i policajaca koji su profesionalno reagovali", kazao je Raonić.

On je kazao da u je slučaju pebijanja predsjednika profesonalne crnogorske bokserske organizacije Mija Martinovića bilo prekoračenja policijskih ovlašćenja

"Apelujemo je na građane koji su pretrpjeli policijsku brutalnost da pribave urednu medicinsku dokumentaciju, da pronađu svjedoke za to što se desilo kako bi se kasnije vodio sudski postupak, kao i da sve prijave Savjetu za građansku kontrolu rada policije", istakao je Raonić.

On je o privođenju poslanika DF Andrije Mandića i Slavena Radunovića kazao da se oni optužuju za krivično djelo iz člana 62 stav 1 za koje nije zaprijećena kazna od preko pet godina zatvora do koliko ih štiti poslanički imunitet i da očekuje da oni budu pušteni na slobodu.

Mandić i Radunović su nešto prije 20 sati pušteni iz Vrhovnog državnog tužilaštva gdje su privedeni ranije danas, u poslijepodnevnim satima, a uhapšeni su sinoć nakon protesta Df-a ispred Skupštine Crne Gore. Oni su pušteni da se brane sa slobode.

Raonić je povodom ovog slučaja rekao da očekuje da će se u Skupštini Crne Gore sastati Administrativni odbor.

"Zavisno od toga da li će Administrativni odbor prihvatiti skidanje njihovih poslaničkih imuniteta, odnosno skupštinski plenum i s obzirom da oni nijesu organizatori protesta i da je sinoć bilo dramatičnijih izjava od strane drugih govornika, mene iznenađuje da su baš njih dvojica uhapšeni. Na tužilaštvu da kaže šta su to njih dvojica uradili da bi bili privedeni. U svakom slučaju ulazimo u jednu fazu kada je dijalog maltene nemoguć, vidjeli smo šta kažu sa jedne strane poslanici DF-a, a s druge strane onako formulisani zaključci od strane većine u Odboru za bezbjednost", objasnio je Raonić.