Podrška EU zaštiti životne sredine u Crnoj Gori

Na Cetinju, u Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima se unapređuju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a do sada je od novca iz evropskih fondova više od 40 kilometara kanalizacionih cijevi zamijenjeno i izgrađeno za prečišćavanje otpadnih voda
291 pregleda 0 komentar(a)
infografik, Foto: Delegacija EU
infografik, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 22.10.2015. 12:58h

Evropska unija dodijelila je ukupno 35 miliona eura Crnoj Gori za zaštitu životne sredine, posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije (IPA) u periodu od 2007. do 2014. godine, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Od tog novca, opštinama je obezbijeđeno 35 vozila za prikupljanje otpada, kao i 2.363 kontejnera.

Na Cetinju, u Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima se unapređuju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a do sada je od novca iz evropskih fondova više od 40 kilometara kanalizacionih cijevi zamijenjeno i izgrađeno za prečišćavanje otpadnih voda.

"Cilj politike EU u oblasti zaštite životne sredine i klime je da promoviše održivi razvoj, privredu sa niskokarbonskim emisijama, kao i efikasno upravljanje resursima i zaštitu životne sredine za buduće generacije. Crna Gora je identifikovala nacionalne prioritetne mjere u sektoru životne sredine, fokusirajući se naročito na investicije u preradu otpadnih voda, vodosnabdijevanje i upravljanje otpadom", navode iz delegacije EU.

Pored pružanja podrške u ovim prioritetnim oblastima, Evropska unija je finansijskim sredstvima podržala i usvajanje i usklađivanje više od 30 zakona i podzakonskih akata, da bi se nacionalno zakonodavstvo uskladilo sa standardima EU.

Organizovana je i obuka za državne službenike. Preko 150 osoba na lokalnom i državnom nivou prošlo je obuku u cilju kvalitetnijeg pripremanja infrastrukturnih projekata, i unapređenja ukupnih kapaciteta za sprovođenje zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine.

U sklopu projekata podizanja svijesti javnosti realizovani su i brojni obrazovni programi u formi publikacija i kampanja.

Bonus video: