EU: Nadležni brzo i transparentno da istraže sve incidente

“Kada je riječ o novinarima, oni koji profesionalno obavljaju svoje zadatke moraju uživati slobodu bez ikakvog ometanja,“ naglasila je
6 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 21.10.2015. 09:17h

Nadležni organi trebalo bi brzo i transparentno da istraže sve incidente, koji su se dogodili tokom protesta Demokratskog fronta u Podgorici, kazala je za Radio Crne Gore portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančić.

EU, ističe Kocijančić, budno prati sve što se dešava u Crnoj Gori.

„Važno je da nadležni organi brzo i transparentno istraže sve incidente, koji su se dogodili tokom protesta Demokratskog fronta“, rekla je.

Kocijančić smatra da demonstranti moraju poštovati zakon i uzdržati se od nasilja, a da policija mora postupati u skladu sa nadležnostima i situacijom.

Napominje da su sloboda okupljanja i sloboda izržavanja temeljna ljudska prava, koja se moraju poštovati.

„U tom smislu, demonstracije su legitiman način izražavanja političkih stavova, ali mi očekujemo od demonstranata da poštuju zakon i uzdrže se od nasilja. Istovremeno, nadležni organi trebalo bi da djeluju u okviru zakonskih nadležnosti i sve mjere, koje se preduzimaju, trebalo bi da budu srazmjerne situaciji”, rekla je.

“Kada je riječ o novinarima, oni koji profesionalno obavljaju svoje zadatke moraju uživati slobodu bez ikakvog ometanja“.

U Evropskoj uniji smatraju da je konstruktivan i intenzivan dijalog svih parlamentarnih partija u okviru institucija najbolji put do napretka.

„Pozdravljamo inicijativu za obnavljanje političkog dijaloga u Skupštini“, istakla je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije kazala je i da se još čeka na datum predstavljanja Izvještaja o napretku Crne Gore.

„Glavna poruka je da se sve fokusira na reforme i na proces evropske integracije jer je to u interesu svih“, zaključila je Kocijančić.

Bonus video: